Sunday, 25 September 2011

Life as a beautiful person makes life beautiful part 2 : How important to love yourself

Notice : Chapter ini bukan untuk meninggi diri, cuma untuk share dengan uols erti menyayangi diri sendiri...yang penting cantikkan diri dalaman dulu, muka cantik hati busuk tak guna yer...and nak share kecantikkan luaran juga memori yang indah dan penting untuk hidup dalam dunia yang penuh dengan superficial nie! Cantik itu subjective, semua orang cantik dengan cara tersendiri, but you need to know how to use it and memang ada advantagenya...

Nothing last forever accept...YOU...that's why you need to love yourself, even in death you are going to be alone with yourself in your grave,  no one will answer your doings on judgement day but yourself...

Itu lah sebab pada i kenapa kita kena sayangi diri kita sendiri...tidak ada yang kekal, kekasih, cinta, credit card, BMW, rumah bungalow, harta benda, kekayaan, kecantikkan luaran, semua akan diambil balik one day, takder siapa yang ikut kita dalam kubur hanya kita sendirian, thats why it is important to love ourselves, so cantikkanlah diri kita luar dan dalam, hidup hanya sekali so make the best out of it...the best dari yang terbaik, jadi secantik cantiknya luar dan yang penting dalaman, jaga kesihatan, belajar apa saja, bukan sampai university jer but "life"...kalau uols pernah jumpa orang yang sakit cancer ke yang tahu hidupnya tak panjang, they all nak penuhkan hari hari mereka dengan macam macam yang selama nie diorang take for granted for...diorang nak try macam macam, nak belajar macam macam, nak beribadat, nak travel kalau boleh seluruh dunia sebelum mereka dijemput Maha PENCIPTA...So pada kita yang masih sihat, masih diberi waktu, why do we have so little spirits? Macam macam dalam dunia ni Allah suruh kita belajar, MasyaAllah macam macam saya nak buat ikutkan, macam macam saya nak belajar, travel, nak belajar buat dodol, nak pergi rumah rumah orang tua, anak yatim, nak jadi "someone"...saya tak suka jadi "biasa biasa jer" i'm not comfortable unless i'm distinctive, bukan nak perhatian gedik gedik, but perhatian yang saya nie individu yang unik and i am unik to begin with...saya dilahirkan unik...be the among the best or if u want the best among the best...

Hidup nie macam canvas putih, we have the luxury to paint our life as we like, warnakanlah cecantik cantiknya, jangan banyak gunakan warna hitam atau kelabu, warnakan dengan warna yang indah dan ceria...kita yang corakkan canvas hingga jadi sebuah lukisan, lukisan hidup kita...

Now this is classic... what about corakkan lagi macam...gambar bawah?

hehe comel tak Monalisa nie?

Hmmm I noticed ada yang ramai corakkan lukisn hidup diorang macam nie, if nak puaskan hati diri sendiri its up to you, but if you sengaja nak puaskan hati orang lain macam kekasih, lelaki, I think its not really worth it, kecuali YOU nak puaskan hati YOU sendiri...walau apa pun kita buat in our lives, semuanya kerana diri sendiri sebab kita yang akan melalui hidup kita, kita tanggung, if kita buat sebab orang lain and if orang lain pergi tinggalkan kita? and kita realized that whatever yang kita dah "corakkan" untuk orang lain is not what we want...that's not us? So corakkanlah lukisan hidupmu engan warna yang uols nak bukan orang lain...

Cinta adalah kadangkala penyebab kita berubah and lupa nak sayang diri sendiri, teringat masa sekolah dulu, banyak pasangan yang tak bagi kekasih dia buat itu ini sebab nak kawal kekasih dia bukan atas dasar nak merubah pada kebaikkan, just ego, dia nak tunjuk kat kawan kawan diorang yang dia boleh buat kekasih dia ikut cakap dia...And kalau kita perasan ada yang suka ikut gaya pasangan diorang, macam ada my friend yang bercinta dengan budak ahli musik! macam indie band ker, alternative ker...diorang pun ikut  pakaian and style macam kekasih dia, if kekasih dia minat bola dia tiba tiba pakai jersi team yang kekasih dia minat pulak, dulu dia minat Arsenal disebabkan kekasih dia minat Liverpool dia pun betray team yang dia minat! dan macam macam lagi...that is when someone is not attached to themselves, dia hidup kerana orang lain sampai lupa diri sendiri...thats not even you...sepatutnya seseorang jatuh cinta dengan kita sebab diri kita sebenar, ikhlas dan jujur...bukan kita terpaksa berubah kerana dia, itu memaksa namanya, sama jugak dengan family, ingat lagi masa abah cuba nak berenti merokok sebab mak tiri suruh, abah jadi kuat marah, tension, dalam hati aku baik dia merokok kalau macam nie, so if kami tak boleh paksa dia berenti merokok sama lah dia tak boleh paksa saya jadi siapa yang saya saya bukan, I cannot be someone that i'm not! Anyways abah dah terima saya seadanya syukurlah, sekarang banyak saya jumpa bapa bapa dah terima anak yang macam saya dalam hidup diorang, Alhamdulillah...well the lesson that i learn is that if you push something, paksa something, you are pushing it away not pulling it to you...

Kita fikir dan renungkan betul betul, apa yang kita nak corakkan dalam canvas hidup kita?

What happens after I "dianugerahkan" rupa?

Selepas peristiwa dengan Ustaz A, saya jadi kurus, kulit memang sentiasa jaga walau se-depressed mana pun, cuci jer muka apa susah, sebab masa tu kuit dah ok...saya tak sedar pun saya dah kurus waktu tu and lama terperuk kat rumah, sangat jarang keluar memang depressed habis lah! So tak tau and tak kesah pun feed back orang, cuma kena pergi shopping la sebab semua baju dah tak muat, uols masih ingat masa gambar i nembam yang I post dalam chapter chapter sebelum nie dulu? i panggil gambar hambekkawww! hehe...ha dari gambar tu tetiba kurus macam gambar saya diatas, tu Levi's jeans size 25...

So bila I mula keluar rumah and pakai baju baju yang baru beli tu, WAH! Alhamdulillah tak sangka feedback feedback yang saya tak sangka saya akan dengar dalam hidup saya sebab tak pernah dengar orang cakap pasal saya macam tu sekali, so saya masih tak percaya feedback macam tu sekali saya dapat...mula detik ini lah saya mula sayang sangat kat diri sendiri...Ustaz A dah mula saya rela simpan dalam kotak and kuburkan dalam hati saya, no saya tak buang just simpan, sebab dia lah saya fahami banyak benda dengan izinNYA...

Saya masih ingat waktu saya jalan window shopping, saya tengah nak pakai jacket saya, ada lelaki yang pandang diorang cakap "wow"... 


Salah satu pengalaman yang paling indah is saya selalu jumpa orang orang yang tiba tiba nak tangkap gambar dengan saya, dekat shopping malls, dekat college, dalam train pun pernah! Dah macam artist rasa nya tapi betul, saya tak rasa saya nie cantik sangat, tapi riaksi and feedback yang saya dapat memang sangat pelik...Alhamdulillah itu lah pengalaman paling indah dalam hidup saya, cuba uols bayangkan dari seorang yang hanya "biasa bisa jer" tiba tiba saya dapat perhatian macam tu sekali, serupa dengan budak budak bengong kat club yang taknak salam dengan saya sebab saya gemuk yang dulu pernah saya ceritakan, Syukur sangat Allah bagi saya kesempatan macam mana rasa jadi cantik...Allah pinjamkan, Syukur berjuta kali syukur...

Kawan kawan saya pun cantik cantik, tapi seumur hidup saya berjalan dengan diorang belum pernah lagi ada orang sampai nak ambil gambar with them, mungkin rupa saya "unik" and saya tinggi, ayat ayat seperti " you are so beautiful" makin banyak saya terima, sama dengan masa kisah saya jumpa Mr B kat club satu malam tu, dia cakap dia tak suka Asian girls tapi I lain katanyer, padahal masa tu baru kurus and baru nak keluar rumah, I tengah sangat takder self esteem, jalan pun tunduk sebelah Mr B, dia siap tanya kenapa i jalan tunduk jer (sebenarnya dalam hati "sebab aku tinggi sikit dari kaulah" sebab masa tu i pakai high heels)...but memang banyak perhatian dari lelaki, kawan atas kawan, semua ingatkan saya ni Russian, banyak ingat saya dari sana...Pernah ada satu masa tu, saya keluar dengan kawan kawan saya gi sambut birthday party, ramai ramai lah nie...so keesokkan harinya saya dapat sms dari someone, cakap dia nak kenal, dia dari group semalam, selidik punya selidik, rupanya salah sorang dari kawan baik punya boyfriend! waaahhhhhhhhhhhhh terus cancel! Mintak disimpangkan ada affair dengan kawan baik punya boyfriend! Lelaki banyak, kawan baik susah kot nak cari! walaupun dia handsome and kaya semana pun! 

Haaaa budak budak pompuan yang berlagak yang taknak salam dengan saya dulu...tiba tiba macam dah kenal lama yer! Macam best friend! Siap cerita masaalah, ada yang kena tinggal laki, sorry to say but PADAN MUKA, dia memang kahwin awal, husband SANGAT handsome and TERKENAL tanak bagitau siapa tanaaaakkkkkkkkk, bahaya....hehe, tapi tak pernah hormati husband dia! kurang hajar dengan husband dia, ingat lawa sangat! inilah bila orang yang cantik luaran sahaja! tak hormati suami memang padam muka geramnyer aku! dulu tanak salam now cerita masaalah ngan aku! sorry gal, like...do i know you? i thought u don't wanna shake my hands when i was fat dulu??? now go and shake yur ass somewhere else!!! Budak budak lelaki kat college yang dulu anggap I nie tak wujud, tetiba ajak datang party yer! Siap minta number phone lagi! hmmm layan sajoh!

Alhamdulillah...what a transformation man! Now i know how i look like after dah slim! So pada yang berbadan nembam bam tu if ada orang put u down or ejek you, jangan sedih!  just cakap "i'm fat, your'e ugly...I can diet! you?" Benefit? banyaaakkkkkkkkkk! Dulu i pernah cerita I accident langgar kereta orang kan? kereta i berpusing pusing hampir nak kena langgar trailer! I dalam keadaan terkejut, terketar ketar tengok lelaki yang I langgar tadi keluar dari kereta, dia nampak macam nak pukul orang tapi ensem...tinggi ...botak! hehe sempat lagi, so dia pun buka pintu kereta I!!! dia cakap! eeehhhh cantik... fuuuhhhh selamat dari apa ntah dia nak buat...Ya Allah lindungi lah aku dari accident yang macam tu sekali ... benefit lain, dapat masuk club free, masa tengah tunggu transport awam ada pula nak tumpangkan, banyak kali! tak gatal pulak tu...banyak keluar date...macam budak sekolah! Zaman sekolah tak dapat merasa, masa tu lah saya dapat merasakan semua yang saya impikan masa sekolah dulu, masa sekolah tengok jer orang gi date, tengok wayang, sebab walaupun masa sekolah ada BF tapi tak suka keluar sangat, suka spend time kat umah jer sebab malu...now dapat rasa pakai baju cantik cantik and keluar date sana sini...tengok wayang makan pop corn...dia drive mana jer saya nak gi...sweeetttt lah diorang semua...

Banyak lelaki yang lebih muda ajak saya keluar and nak berkenalan! Teringat satu masa nie umur saya 28 masa tu, saya tengah jalan kaki dari pyramid ke rumah, tiba tiba ada satu budak motor nie ikut and berhenti depan saya, nak berkenalan katanya, bersungguh sungguh pulak tu, saya nak tergelak bukan sebab apa, dia memang comel, ensem dengan loghat Penang dia tu, tapi dia nampak macam baru 18 tahun...suara pun ala ala baru pecah...saya hampir nak bahas diri saya akak...tapi tariiikkkkk balik saya cakap "erm takper nanti saya yang call awak, awak bagi number phone k" tapi dia cakap dia tak percaya dia nak kenal jugak! tapi lepas saya janji semua dia bagi number dia...bila ingat saat tu mesti nak gelak, akak dah 28 adik ooiiii, kalau couple jauh sangat umur nyer, kalau I 40 dia 30 ok lagi matang la sikit nieee 18 tahun...bau santan lagi...yang lain kebanyakkan cara purata ceeeh! ada pulak cara purata...dalam lingkungan 21-24 keatas macam tu...

Tapi ada masa dari pujian jadi mengata pulak sebab salah saya sendiri, masa kena puju tu lagi lah saya taknak makan, makin lama makin kurus kering,  satu malam tu baru balik kedai buku, tengah waktu senja, pakai kasut tinggi, rambut biar lepas, muka putih pucat...then ada dua orang lelaki nie cakap "uuiisshhhh terkejut! macam hantu!"aduiihhhh balik tu cari makanan makan sikit! Itu la degik lagi cakap mommy tanak dengar! mommy cakap I dah macam jerangkung! hehe...

Itulah detik permulaan saya mengenal erti pentingnya menyayangi diri kita sendiri, saya dah mula makan balik lepas hampir nak kena Aneroxia, saya bangun balik walaupun merangkak dari kejadian peristiwa dengan Ustaz A...saya betul betul alihkan perhatian pada diri saya sendiri, kerana anugerah itu lah saya makin pulih dari tekanan yang teramat sangat...sayalah yang saya sayang, jangan takut if sesuatu perhubungan atau percintaan tu tak kekal sebab tidak ada yang kekal kecuali Allah, dan kita kekal dengan diri kita sendiri, sampai akhirat cuma family yang akan mendoakan kita lepas kita dah takder kat dunia, tidak ada apa yang pasti dalam dunia nie, kecuali mati...so tak payah lah nak paksa paksa kekasih ke sesiapa ke untuk mencintai kita sampai mati, jangan berjanji dengan benda yang tak pasti, we have to make peace with ourselves, kita boleh cakap kita sayang dia separuh hati, cukup kowt! tak perlu berjanji sehidup semati, takkan tinggalkan dan takkan meninggalkan, kita tak tahu but apa yang pasti tidak ada yang kekal didunia ini...So bila kita tidak berjanji, kita tak terlalu sakit hati bila kekasih kita pergi, what if Allah jemput dia awal? Kalau ikutkan hati sangat boleh doink macam I dulu hampir doink jugak! So the only person that you should love is yourself dulu before anyone else...and yes, life is as a beautiful person is beautiful especially when you love yourself, respect yourself and orang lain, cantikkan hati kita juga, tengoklah banyak yang akan sayang uolsss balik seikhlasnya InsyaAllah...

Ada satu waktu saya pernah terserempak dengan budak budak yang anggap saya tak wujud masa saya berbadan besar dulu, atau masa saya terjumpa dengan bekas bekas kekasih saya, diorang tengok saya dah kurus, ada rupa and bergaya, loving myself and respecting myself, masa itulah dendam saya terbalas, hanya dengan cara itu dendam terbalas, tak perlu maki hamun benci membenci, dendam yang terindah terbalas bila mereka tengok saya boleh meneruskan hidup saya dan boleh berjaya di University waktu tu and boleh menang award tanpa perlu ada kawan atau kekasih macam diorang (kecuali Ustaz A sebab kami terpaksa dan dipaksa untuk berpisah)...cuma semuanya waktu yang menentukan, ada masa kita kena redha, ada masa untuk berubah dan terus buktikan! Be Magnificent! Be Bold! Be Distinctive! Be Extraordinaire! 


I always have the hunger to prove myself






4 comments:

  1. Memberi semangat betul tulisan ni. :) tq. Tp,saya masih tak pasti saya boleh advance lagi.. insya Allah. Saya Cuba setidaknya hidup dgn tenang Dan tenteram. Aamiin

    ReplyDelete
  2. Memberi semangat betul tulisan ni. :) tq. Tp,saya masih tak pasti saya boleh advance lagi.. insya Allah. Saya Cuba setidaknya hidup dgn tenang Dan tenteram. Aamiin

    ReplyDelete
  3. Amiinnnn ya Rabb...saya juga mencari ketenteraman hidup sekarang...insyaAllah...kita cari redhaNYA

    ReplyDelete
  4. Amiinnnn ya Rabb...saya juga mencari ketenteraman hidup sekarang...insyaAllah...kita cari redhaNYA

    ReplyDelete