Wednesday, 28 September 2011

Benar benar kenali diri sendiri...You cannot change who you are...


Everyone are born different in this world, we are all unique and special in our own way, when we were born, we all are like canvas, we are the painter so paint our canvas well, make it "Fantabolous!" make it as beautiful as you can, everyone have only ONE canvas...paint "Extraordinaire" on it!



Not everyone can be a Teacher, Doctor and Nurse, Lawyer, Architect, Penyapu sampah, Penggali kubur...bayangkan nurse and doctor yang terpaksa tengok darah, dealing the mayat, Forensic yang kena deal dengan mayat yang pelbagai rupa, Pengajar yang terpaksa banyak bersabar dengan kerenah murid murid, Pilot yang membawa beratus ratus penumpang terbang diangkasa and bertanggungjawab atas nyawa mereka...its how the world works...semua orang ada peranan dan tanggungjawab dalam dunia ni sebagai hambaNYA...so tak perlu bongkak and sombong atau rasa rendah diri dan malu tentang siapa kita...sebab siapalah kita semua tanpa adanya perbezaan kehidupan, We all need to respect one another, siapa nak buang sampah sampah kita kalau nak bertimbun kat rumah? siapa yang rawat kita kalau kita sakit and kalau kita mati siapa nak gali kubur kita? Thats how the world works...

Tapi yang paling penting dalam hidup ni, is to be ourselves...jadi diri sendiri, barulah bahagia, tenang dan damai hidup kita. But before that you must know WHO YOU REALLY ARE! and what you want...We cannot change who we are because we're scared right? Saya tak boleh jadi orang lain, saya selesa dengan siapa saya, gender and status saya, paksa lah macam mana sekali pun, saya tetap saya...takder maknanya hidup dalam penipuan...that's not the way to live in this world at all...

Saya sedih kalau tengok parents yang terlalu mengongkong anak anak mereka and paksa mereka jadi ni lah tu lah...mereka semua ada hopes and dreams...but berilah mereka secukup cukup pelajaran, nasihat and sokong dengan apa pilihan mereka, bila tiba waktu umur mereka dah cukup, dosa pahala mereka yang tanggung sendiri...Tanggungjawab ibubapa adalah mendidik dengan didikan yang sempurna, mengajar tentang agama sepenuhnya...tentang baik buruk sesuatu, and that's all...bila anak anak dah capai umur mereka untuk hudup sendiri lepaskanlah mereka untuk jadi diri sendiri...macam saya...Alhamdulillah akhirnya parents saya dah faham siapa saya and love me for who I am...Wahai ibubapa, tau tak betapa seksanya batin seorang anak yang dipaksa? Perasan tak if anda biarkan anak anak anda jadi diri mereka sendiri mereka akan jadi orang yang berjaya atau sekurang kurangnya bahagia? Macam Arwah Yasmin Ahmad dan banyak lagi yang lain...siapa pun tak suka di "paksa" didunia ini...everyone have the chance to be themselves and mencorakkan hidup masing masing lepas diberitahu mana baik and mana buruk, dengan penuh kasih sayang nasihatilah anak anak anda and anak murid anda dan kemudian biarlah mereka menentukan jalan hidup mereka...dosa dan pahala mereka yang tanggung...Hidup ni penuh rahsia, terjadinya "gender" saya ada sebabnya...dari segi scientific ada bukti kenapa saya dan orang orang seperti saya jadi begini...go ask doctors or simply google...kalau anda paksa anak anda banyak pihak yang terseksa, bukan dia sorang jer...contohnya if anda paksa anak anda kahwin sedangkan dia tak tertarik atau belum bersedia, apa akan jadi? isteri/suami dia akan bahagia tak? Now itu mungkin dosa ibubapa, sebab mereka yang memaksa...

Banyak saya tengok anak anak yang berjaya and sangat happy dalam hidup mereka bila parents mereka terima mereka seadanya...sebab yang paling penting dalam dunia nie is pertalian kekeluargaan, because "blood is thicker than water", kalau lah saya dapat berjumpa dengan Aleesha maknyah yang meninggal baru baru ni akibat heart failure disebabkan tekanan tidak dapat menukar status jantinanya selepas beliau tukar jantina...saya juga hampir mati akibat tekanan yang teramat sangat dengan Ustaz A dulu...tetapi kalau lah saya sempat jumpa dia saya nak bagitau dia yang dia seharus berasa bertuah and bahagia sebab ibu bapanya menerima dia seaadanya...itulah yang paling penting dalam dunia nie...orng lain nak cakap apa biaq pi lah! but parents are the most important, penerimaan mereka adalah saat paling bahagia kepada anak anak...

Kes kedua, sewaktu saya bergiat dalam NGO saya dengar satu cerita sedih, seorang maknyah lari dari kampung sebab ibu bapa tak terima, lari ke bandar oleh sebab tak cukup pelajaran dia jadi pelacur yang kemudiannya sakit dan tak dapat bekerja lagi, dan parents dia masih tak terima dia, akibat dari tekanan dia pun mengelar leher sendiri...bayangkan dia terpaksa melalui saat kematian yang dasyat...kalaulah parents dia beri pangajaran yang cukup, menerima dia seadanya, InsyaAllah takkan berlaku sampai begini, kes bunuh diri lain termasuk drugs over dose...
Kes Jiran Sebelah

Kes ketiga nie berlaku pada jiran sebelah rumah saya, dia ada adik yang dah bertukar jantina, adik beradik mereka ramai, tapi mereka dan mak mereka semua tak menerima yang dah bertukar jantina tadi...Padahalnya dialah paling berjaya dalam family, dia bertudung sejak bertukar jantina, sedih uols...abang dia paling benci dengan dia, ada dua lelaki yang datang meminang and setiap kali dia nak dipinang abang dia benar benar menolak tambah mencaci adiknya yang bertukar jantina tadi...saya ada tanya dengan jiran saya tapi dia macam tak nak bercakap soal tu, apa yang adik saya bagitau dia pernah nampak budak tu datang rumah jiran saya, walaupun dia tak diterima adik beradik termasuk mak dia, dia masih bagi duit, ubat and pampers untuk mak dia, jiran saya tak bagi dia masuk tapi barang barang dan duit dia mereka nak pulak...tak bagi masuk nie! ada one day dia nak bagi barang and duit dia nak tumpang sembahyang pun tidak diberi masuk jejak kaki dirumah jiran saya...boleh saya cakap beratus kali tak yang duit dan barang barang diorang nak pulak! eeeeeeeeeee geramnyer uolssssssssssssss! Apa punya mentality nie???????!!!!!!!!!!!!

Siapalah yang hak menghukum kecuali Allah...kenapalah mereka menghukum adik mereka macam tu sekali? Bukalah minda anda semua, apa yang Allah jadikan adalah rahsia...kita tak tahu...Allah jadikan insan macam dia bukan menduga dia sorang tapi menduga uols semua ni...keluarga, orang ramai sekeliling...tapi dia kelihatan bahagia, ada lelaki bersama dia, saya dengar orang cakap dia khunsa...so mungkin dah berkahwin saya pun tak tahu, mungkin pada dia asalkan dia dah tunaikan tanggungjawab dia sebagai anak, dia harap itulah yang terbaik...walaupun tidak diterima keluarga...

Saya teringat kawan saya sorang nie, mula mula dia ingat dia lelaki straight, then tak bernafsu pada perempuan dia bertukar pada lelaki gay top, then bukan jugak so now dia lelaki bottom tapi now dia dia nak jadi perempuan pulak! usia dah lewat and tak mulakan pengambilan hormone lagi...So uols better know yourself sebenarnya uols ni apa and nak jadi apa sebelum terlambat...tapi dia nie takut kena buang anak seperti biasa...kesiannn...



Kes Lelaki Gay

Dikalangan PLU saya dikenali sebagai "kakak", mana mana sya pergi walaupun mereka lagi tua mereka panggil I kakak...kebanyakkan lelaki gay datang pada saya di Malaysia ni ada dua masaalah biasa saya dengar...1) Ibubapa paksa kahwin 2) Percintaan dengan PLU tak kekal...
Masaalah pertama dalam pandangan saya, bagitau parents yang anda belum bersedia sebab kahwin uols kena tunaikan tanggungjawab yang besar yer, bukan main main, kena beri nafkah zahir dan batin, saya ada seorang kawan gay, dia dipaksa kahwin di usia 23 tahun, now dah bercerai, tapi dia bagitau saya, dulu  setiap pagi semenjak kahwin parents dia tanya soal sex pada bekas isteri dan dia sekali, dia rasa amat amat tertekan sampai satu hari dia dah nak bunuh diri dalam toilet sebab rasa sedih tak mampu senangkan hati parents...dan dia malu teramat sangat and rasa berdosa tak dapat tunaikan tanggungjawab sebagai suami...dan keluarga...Tidak menunaikan tanggungjawab sebagai suami adalah berdosa besar...thats why jangan paksa kahwin kalau anak anda masih belum mampu...unless anda nak tanggung dosa...

Masaalah kedua mereka selalu sedih percintaan mereka tak berkekalan, paling lama dua tahun, sebab sesetengah mereka fikir tak guna serious bila hubungan takkan kemana, so mereka rather just for sex, if uols buat macam tu lah bertambah dosa...well takder yang kekal didunia nie, perkahwinan pun boleh bercerai...but apa yang saya tahu Cinta tidak mengenal sesiapa so bercintalah dengan ikhlas...bukan kerana NAFSU...pada saya mengikut nafsu lah yang lebih berdosa, contohnya zaman Nabi Luth A.S, orang oramg zaman tu terlalu ikutkan nafsu! dan sangat sangat degil! Hinggakan if ada lelaki yang datang ke negeri mereka akan diperkosa ramai ramai begitu juga dengan perempuan akan diperkosa oleh perempuan...hingga diturunkan dua malaikat yang menyerupai lelaki yang kacak, sebagai tetamu Nabi Luth A.S dan mereka demand supaya Nabi Luth serahkan tetamunya kepada mereka untuk di"kendurikan" so Allah membutakan mata mereka so mereka pun takut lalu janji tanak kacau tapi bila dapat penglihatan mereka ganggu semula, kali ni Allah ambil kaki mereka, so mereka takut and janji tanak buat lagi tetapi selepas kali ketiga baru Allah turunkan bencana...dari kisah Nabi Luth A.S pada pendapat saya Allah turunkan bala bila mereka betul betul degil dan turutkan nafsu! So kesimpulan disini jangan sesiapa memaksa sesiapa, anda tahu baik buruk dan tiada yang kekal di dunia nie, so semua terpulang dengan jalan masing masing...jangan lah mengikut nafsu dan memaksa sesiapa berubah menjadi bukan mereka...You can't change who you are because you are afraid...be yourself, and pandai pandailah menilai baik buruk...

Seriously another thing is ramai yang masih under the closet, I know few athletes, friends, public figures, distant families, I know some of them need to be discreet and I respect that, but the one that I kesian is the one yang really nak but keep holding back...its like pressure man! I dunno, I'm an open book and I don't like to keep many secrets about myself but respect other people's secret though...I'm a psychology student, thats the way i am, some things i do keep for myself but holding back of who you are, i dunno to me its painful... your heart need to go on, its not healthy to hold back for a long time, I bet you've been asking yourself and talk to the mirror is long past done, so? if you already know, go for it and see how it goes...Anyways I still remember one cute night, it was my friend's hens night party, then we all girls went to Changkat, then few of my friends dah jalan depan tinggal la me and another girl friend....then these two boys were trying to tackle us, and I think they are a little drunk, after few pick up lines untuk ngorat me and my friend and kami tak layan, then one of the boys said to the other boy "eh kenapa kena ngorat perempuan jer? lelaki pun gorgeous apa?" I looked at my friend, she didn't know I'm a Tgirl, and we just smiled, my friend and I are very open minded but that chat between the two boys were really really cute! hehe...



Monday, 26 September 2011

Me on make up,,,

Ok, dari cerita heavy heavy, I nak selang selikan dengan fun stories and tips so tak lah uols baca jer terus menerus kan...so now lets cerita and kongsi pasal make up...

Make up memang seronok and boleh boost our self esteem, di tempat kerja untuk nampak presentable, and nak make up biarlah bertempat, gambar bie ni masa graduation party, di make up oleh wawa Sunway..

Teringat masa zaman teenagers and zaman University and zaman badan extra besar dulu...EVERYDAY make up penuh!!! siap highlight, heavy foundation, my God! betul betul low self esteem masa tu! What was I trying to prove? Sebab nak masuk Limkokwing kowt, semua cun cun kat sana, semua trendy, even sebelum masuk limkokwing I memang banyak sangat make up, badan tak cantik masa tu so kalau boleh sebotol foundation tu nak pakai, siap dari base, foundation, powder, dah pakai foundation tapi pakai jugak two way cake! Kalau boleh nak padamkan diri sendiri dengan bertopengkan make up! Pada saya kalau saya tengok gambar saya zaman dulu dulu, tak guna make up bertan tan if takder self esteem.. Saya cuba nak perfectkan dari segi superficial untuk mengisi kekosongan dalaman, setiap inci make up saya umpama cuba menutup setiap inci kekosongan jiwa saya waktu tu...Sanggup bangun 2 jam awal sebelum gi college! My friends yang model model kat college takder pun yang make up...aduih pada uols uols tersayang dan adik adik ku yang baru nak naik tu, cantikkan dan sihatkan lah kulit dulu, its really an investment cantikkan kulit nie, dari membazir beli make up bebanyak, baik "Invest"kan duit untuk menyihatkan dan mencantikkan kulit, sebab ingat tak product product injectable dan lotion lotion and cara pemakaian yang saya ajar pada chapter lepas lepas...chapter lets cantik cantik and ensem ensem? Ada separuh ada yang saya jual and yang lain petua petua untuk jaga kulit, saya ada jual Injectable vitamins and glutathione, and petua petua macam minum dua sudu Extra Virgin Olive oil sehari and stuff...semua tu selain mencatikkan kulit its also menyihatkan badan, cuci system dalaman, kuatkan immune system now itulah maksud saya dengan investment, bila kita kulit cantik tak payah sibuk nak make up tebal tebal dah sebab make up tebal ni menyumbatkan pores jer...kesian kulit kita kena seksa! pori pori tersumbat yang akan membawa masaalah kulit pada masa akan datang...


Tetapi ada masanya make up ni penting, kalau ada function, ada majlis penting macam graduation, gathering kawan sekolah lama tu penting sebab kenalah melawa jumpa kawan kawan lama so bila diorang tengok kita 10 tahun selepas tinggalkan zaman persekolahan kita masih meletopz lagi! So bila nak beli make up, make sure yang terbaik, ingat yang mahal tak semestinya bagus and kena dengan kulit kita kan...
Bak kata Cindy Crowford make up biasa 10 minutes je    Kulit yang bersih amat penting...                                  
If ada Majlis 20 minutes top! lain la kalau ada shooting
and buat shading semua tu...

Now, after sekian lama mengkaji diri, rupanya betul cakap orang, diorang suka tengok saya make up nipis jer, dulu I tak caya cakap diorang, sebab ramai suka tengok kulit saya, diorang cakap kulit dah cantik tapi saya degil nak jugak! Now make up bila perlu sahaja sebab kalau kita keluar tak make up langsung pun tak elok, nampak pucat and somehow I rasa make up ni boleh lindungi kulit kita dari pollution kat luar sana so bila balik rumah buang make up dengan betul and sekali buang dengan polution yang melekat pada kulit kita sekali, If kita kerja pun kena make up untuk nampak presentable, make memang penting and seronok, cuma jangan over dose, ingat too much of something is bad enough! So kenapalah kita nak seksa kulit kita dengan make up yang terlalu tebal hari hari...if I fikir balik cara I make up dulu, rasa macam kulit ni meronta ronta sesak nafas! Sumbat pores buat apa...macam macam cosmetics saya guna and cuba dulu, Chanel, YSL, VERSACE, Kryolan, Lancome and banyak lagi, so dari pengalaman tu saya tahu dah mana terbaik untuk kita guna if kita perlu nak make up...so nak share ngan uols lah nie...

First sekali kita mesti tahu apa kekurangan dan kelebihan features kita, senang nak focus, concentrate apa yang perlu...Pada saya mata paling penting, jelingan mata boleh buat orang cair, now kalau saya bermake up saya suka concentrate mata dengan eye liner  saya suka pensil sebab tak mudah smudge and comot, kalau liquid senang comot ang kena tunggu lama untuk kering, itu bagi saya lah...Mascara is always Maybeline! saya dah try banyak brand, but Maybeline is the best for me! uols cemana? Eye liner I tak kisah sangat asalkan pensil, dalam make up di atas, wawa pakaian eye liner warna putih sebab nak bagi mata nampak lagi besar, penyanyi Camelia pun suka white eye liner...

Nampak tak my eye lashes, panjangkan? I just apply few layers and black eye liner...Masa ni make up nipis, I personally lebih suka make up nipis macam nie now dari tebal tebal...

SMIZE! ( smile with your eyes)
Gambar ni masa tengah tembam, but still make up nipis, memang saya suka make up mata, Mascara and eye liner, AND my favourite lipstick Angel dari M.A.C, lipstick nie wajib for instant glamour and sexyness... it gives a sexy nude finishing...and you can alway reapply and terus nampak sexy...lipstick is where we can play with, it can give a dramatic change in our face...so tak kira apa brand we can always play with color...sama macam contact lense, bak kata artist Malaysia, contact lense macam "susuk" main dengan color and terus dramatic change kat muka...cuma saya tak berapa suka biru and violet...yang lain cunnnnn, uols can always play with lipstick and contact lenses sebab both can give you an instant change on your face...cuma i kurang suka eye shadow yang bercolor color, I suka eye shadow warna gold sebab nampak warna kulit yang sexy...

Me with little touches of make up

Then one of my favourite make up is sheer shimmer, lepas dah pakai fae powder, nak nampak instant glow, I just sapu sheer shimmer powder, tak kisah brand apa pun cun, selalunya ada dua color, putih and gold, i love both, terus naik seri..

Thats the few extra tricks I love for an instant glamour and sexy, play with your eyes and smile with your eyes bak kata Tyra Banks, Smize... orang akan terpegun tengok mata yang catik so take care of your eyes, jauhkan dari dark eye circle and fine lines around the eye, bila umur dah 25 above dah boleh beli cream mata or buat vitamin C Collagen treatment...contact I if nak yang injectables...yang cream ada banyak brand bagus bagus kat luar sana uols can try...eye make up mascara banyak banyak sampai pengsan sesiapa yang memandang terus cair...sampai boleh kipas orang depan kita! hehe, eye liner sama ada black for a bit dramatic or focus or brown for a softer look...and lipstick uols patut ada is Angel by M.A,C...and play a lot with lipstick as fun as can be...

Tentang powder, foundation semua terpulang pada uols, just make sure kena sama color dengan kulit muka, jangan jadi kelabu sebab pilih color terlalu gelap atau jadi macam tepung gomak sebab pilih color terlalu putih, cemana nak pilih? try sapu kat bahagian bawah pipi, if color tu hilang maknanya kena dengan uols...dulu dulu my favourite powder is MAC, Versace( halus sangat), YSL, Chanel, Mustika Ratu, Pixy(untuk nak tahan lama), Simplisiti and ada banyak lain yang bagus bagus uols boleh explore...

Perempuan and Transexuals, Tgirl sebagainya kenalah jaga penampilan and nampak cantik terutama golongan macam I, TS, TG semua nie suka mencantikkan diri, kalau tak, tak lah sampai terkeluar statement "Maknyah kalau dah cantik kalah perempuan!" So i nak kita SEMUA cantik cantik! just remember angan overdose but always tau apa yang buat kita standout dari yang lain, aura tu penting, pernah tak uols nampak artist kat luar, diorang mesti standout kan? So try guna apa yang I recommended tadi, and pada yang nak berkongsi tips make up silakan...

Remember " there is no such thing as an Ugly person, only lazy ones!" have fun uols! and lets share, any beauty secret?




Sunday, 25 September 2011

Life as a beautiful person makes life beautiful part 2 : How important to love yourself

Notice : Chapter ini bukan untuk meninggi diri, cuma untuk share dengan uols erti menyayangi diri sendiri...yang penting cantikkan diri dalaman dulu, muka cantik hati busuk tak guna yer...and nak share kecantikkan luaran juga memori yang indah dan penting untuk hidup dalam dunia yang penuh dengan superficial nie! Cantik itu subjective, semua orang cantik dengan cara tersendiri, but you need to know how to use it and memang ada advantagenya...

Nothing last forever accept...YOU...that's why you need to love yourself, even in death you are going to be alone with yourself in your grave,  no one will answer your doings on judgement day but yourself...

Itu lah sebab pada i kenapa kita kena sayangi diri kita sendiri...tidak ada yang kekal, kekasih, cinta, credit card, BMW, rumah bungalow, harta benda, kekayaan, kecantikkan luaran, semua akan diambil balik one day, takder siapa yang ikut kita dalam kubur hanya kita sendirian, thats why it is important to love ourselves, so cantikkanlah diri kita luar dan dalam, hidup hanya sekali so make the best out of it...the best dari yang terbaik, jadi secantik cantiknya luar dan yang penting dalaman, jaga kesihatan, belajar apa saja, bukan sampai university jer but "life"...kalau uols pernah jumpa orang yang sakit cancer ke yang tahu hidupnya tak panjang, they all nak penuhkan hari hari mereka dengan macam macam yang selama nie diorang take for granted for...diorang nak try macam macam, nak belajar macam macam, nak beribadat, nak travel kalau boleh seluruh dunia sebelum mereka dijemput Maha PENCIPTA...So pada kita yang masih sihat, masih diberi waktu, why do we have so little spirits? Macam macam dalam dunia ni Allah suruh kita belajar, MasyaAllah macam macam saya nak buat ikutkan, macam macam saya nak belajar, travel, nak belajar buat dodol, nak pergi rumah rumah orang tua, anak yatim, nak jadi "someone"...saya tak suka jadi "biasa biasa jer" i'm not comfortable unless i'm distinctive, bukan nak perhatian gedik gedik, but perhatian yang saya nie individu yang unik and i am unik to begin with...saya dilahirkan unik...be the among the best or if u want the best among the best...

Hidup nie macam canvas putih, we have the luxury to paint our life as we like, warnakanlah cecantik cantiknya, jangan banyak gunakan warna hitam atau kelabu, warnakan dengan warna yang indah dan ceria...kita yang corakkan canvas hingga jadi sebuah lukisan, lukisan hidup kita...

Now this is classic... what about corakkan lagi macam...gambar bawah?

hehe comel tak Monalisa nie?

Hmmm I noticed ada yang ramai corakkan lukisn hidup diorang macam nie, if nak puaskan hati diri sendiri its up to you, but if you sengaja nak puaskan hati orang lain macam kekasih, lelaki, I think its not really worth it, kecuali YOU nak puaskan hati YOU sendiri...walau apa pun kita buat in our lives, semuanya kerana diri sendiri sebab kita yang akan melalui hidup kita, kita tanggung, if kita buat sebab orang lain and if orang lain pergi tinggalkan kita? and kita realized that whatever yang kita dah "corakkan" untuk orang lain is not what we want...that's not us? So corakkanlah lukisan hidupmu engan warna yang uols nak bukan orang lain...

Cinta adalah kadangkala penyebab kita berubah and lupa nak sayang diri sendiri, teringat masa sekolah dulu, banyak pasangan yang tak bagi kekasih dia buat itu ini sebab nak kawal kekasih dia bukan atas dasar nak merubah pada kebaikkan, just ego, dia nak tunjuk kat kawan kawan diorang yang dia boleh buat kekasih dia ikut cakap dia...And kalau kita perasan ada yang suka ikut gaya pasangan diorang, macam ada my friend yang bercinta dengan budak ahli musik! macam indie band ker, alternative ker...diorang pun ikut  pakaian and style macam kekasih dia, if kekasih dia minat bola dia tiba tiba pakai jersi team yang kekasih dia minat pulak, dulu dia minat Arsenal disebabkan kekasih dia minat Liverpool dia pun betray team yang dia minat! dan macam macam lagi...that is when someone is not attached to themselves, dia hidup kerana orang lain sampai lupa diri sendiri...thats not even you...sepatutnya seseorang jatuh cinta dengan kita sebab diri kita sebenar, ikhlas dan jujur...bukan kita terpaksa berubah kerana dia, itu memaksa namanya, sama jugak dengan family, ingat lagi masa abah cuba nak berenti merokok sebab mak tiri suruh, abah jadi kuat marah, tension, dalam hati aku baik dia merokok kalau macam nie, so if kami tak boleh paksa dia berenti merokok sama lah dia tak boleh paksa saya jadi siapa yang saya saya bukan, I cannot be someone that i'm not! Anyways abah dah terima saya seadanya syukurlah, sekarang banyak saya jumpa bapa bapa dah terima anak yang macam saya dalam hidup diorang, Alhamdulillah...well the lesson that i learn is that if you push something, paksa something, you are pushing it away not pulling it to you...

Kita fikir dan renungkan betul betul, apa yang kita nak corakkan dalam canvas hidup kita?

What happens after I "dianugerahkan" rupa?

Selepas peristiwa dengan Ustaz A, saya jadi kurus, kulit memang sentiasa jaga walau se-depressed mana pun, cuci jer muka apa susah, sebab masa tu kuit dah ok...saya tak sedar pun saya dah kurus waktu tu and lama terperuk kat rumah, sangat jarang keluar memang depressed habis lah! So tak tau and tak kesah pun feed back orang, cuma kena pergi shopping la sebab semua baju dah tak muat, uols masih ingat masa gambar i nembam yang I post dalam chapter chapter sebelum nie dulu? i panggil gambar hambekkawww! hehe...ha dari gambar tu tetiba kurus macam gambar saya diatas, tu Levi's jeans size 25...

So bila I mula keluar rumah and pakai baju baju yang baru beli tu, WAH! Alhamdulillah tak sangka feedback feedback yang saya tak sangka saya akan dengar dalam hidup saya sebab tak pernah dengar orang cakap pasal saya macam tu sekali, so saya masih tak percaya feedback macam tu sekali saya dapat...mula detik ini lah saya mula sayang sangat kat diri sendiri...Ustaz A dah mula saya rela simpan dalam kotak and kuburkan dalam hati saya, no saya tak buang just simpan, sebab dia lah saya fahami banyak benda dengan izinNYA...

Saya masih ingat waktu saya jalan window shopping, saya tengah nak pakai jacket saya, ada lelaki yang pandang diorang cakap "wow"... 


Salah satu pengalaman yang paling indah is saya selalu jumpa orang orang yang tiba tiba nak tangkap gambar dengan saya, dekat shopping malls, dekat college, dalam train pun pernah! Dah macam artist rasa nya tapi betul, saya tak rasa saya nie cantik sangat, tapi riaksi and feedback yang saya dapat memang sangat pelik...Alhamdulillah itu lah pengalaman paling indah dalam hidup saya, cuba uols bayangkan dari seorang yang hanya "biasa bisa jer" tiba tiba saya dapat perhatian macam tu sekali, serupa dengan budak budak bengong kat club yang taknak salam dengan saya sebab saya gemuk yang dulu pernah saya ceritakan, Syukur sangat Allah bagi saya kesempatan macam mana rasa jadi cantik...Allah pinjamkan, Syukur berjuta kali syukur...

Kawan kawan saya pun cantik cantik, tapi seumur hidup saya berjalan dengan diorang belum pernah lagi ada orang sampai nak ambil gambar with them, mungkin rupa saya "unik" and saya tinggi, ayat ayat seperti " you are so beautiful" makin banyak saya terima, sama dengan masa kisah saya jumpa Mr B kat club satu malam tu, dia cakap dia tak suka Asian girls tapi I lain katanyer, padahal masa tu baru kurus and baru nak keluar rumah, I tengah sangat takder self esteem, jalan pun tunduk sebelah Mr B, dia siap tanya kenapa i jalan tunduk jer (sebenarnya dalam hati "sebab aku tinggi sikit dari kaulah" sebab masa tu i pakai high heels)...but memang banyak perhatian dari lelaki, kawan atas kawan, semua ingatkan saya ni Russian, banyak ingat saya dari sana...Pernah ada satu masa tu, saya keluar dengan kawan kawan saya gi sambut birthday party, ramai ramai lah nie...so keesokkan harinya saya dapat sms dari someone, cakap dia nak kenal, dia dari group semalam, selidik punya selidik, rupanya salah sorang dari kawan baik punya boyfriend! waaahhhhhhhhhhhhh terus cancel! Mintak disimpangkan ada affair dengan kawan baik punya boyfriend! Lelaki banyak, kawan baik susah kot nak cari! walaupun dia handsome and kaya semana pun! 

Haaaa budak budak pompuan yang berlagak yang taknak salam dengan saya dulu...tiba tiba macam dah kenal lama yer! Macam best friend! Siap cerita masaalah, ada yang kena tinggal laki, sorry to say but PADAN MUKA, dia memang kahwin awal, husband SANGAT handsome and TERKENAL tanak bagitau siapa tanaaaakkkkkkkkk, bahaya....hehe, tapi tak pernah hormati husband dia! kurang hajar dengan husband dia, ingat lawa sangat! inilah bila orang yang cantik luaran sahaja! tak hormati suami memang padam muka geramnyer aku! dulu tanak salam now cerita masaalah ngan aku! sorry gal, like...do i know you? i thought u don't wanna shake my hands when i was fat dulu??? now go and shake yur ass somewhere else!!! Budak budak lelaki kat college yang dulu anggap I nie tak wujud, tetiba ajak datang party yer! Siap minta number phone lagi! hmmm layan sajoh!

Alhamdulillah...what a transformation man! Now i know how i look like after dah slim! So pada yang berbadan nembam bam tu if ada orang put u down or ejek you, jangan sedih!  just cakap "i'm fat, your'e ugly...I can diet! you?" Benefit? banyaaakkkkkkkkkk! Dulu i pernah cerita I accident langgar kereta orang kan? kereta i berpusing pusing hampir nak kena langgar trailer! I dalam keadaan terkejut, terketar ketar tengok lelaki yang I langgar tadi keluar dari kereta, dia nampak macam nak pukul orang tapi ensem...tinggi ...botak! hehe sempat lagi, so dia pun buka pintu kereta I!!! dia cakap! eeehhhh cantik... fuuuhhhh selamat dari apa ntah dia nak buat...Ya Allah lindungi lah aku dari accident yang macam tu sekali ... benefit lain, dapat masuk club free, masa tengah tunggu transport awam ada pula nak tumpangkan, banyak kali! tak gatal pulak tu...banyak keluar date...macam budak sekolah! Zaman sekolah tak dapat merasa, masa tu lah saya dapat merasakan semua yang saya impikan masa sekolah dulu, masa sekolah tengok jer orang gi date, tengok wayang, sebab walaupun masa sekolah ada BF tapi tak suka keluar sangat, suka spend time kat umah jer sebab malu...now dapat rasa pakai baju cantik cantik and keluar date sana sini...tengok wayang makan pop corn...dia drive mana jer saya nak gi...sweeetttt lah diorang semua...

Banyak lelaki yang lebih muda ajak saya keluar and nak berkenalan! Teringat satu masa nie umur saya 28 masa tu, saya tengah jalan kaki dari pyramid ke rumah, tiba tiba ada satu budak motor nie ikut and berhenti depan saya, nak berkenalan katanya, bersungguh sungguh pulak tu, saya nak tergelak bukan sebab apa, dia memang comel, ensem dengan loghat Penang dia tu, tapi dia nampak macam baru 18 tahun...suara pun ala ala baru pecah...saya hampir nak bahas diri saya akak...tapi tariiikkkkk balik saya cakap "erm takper nanti saya yang call awak, awak bagi number phone k" tapi dia cakap dia tak percaya dia nak kenal jugak! tapi lepas saya janji semua dia bagi number dia...bila ingat saat tu mesti nak gelak, akak dah 28 adik ooiiii, kalau couple jauh sangat umur nyer, kalau I 40 dia 30 ok lagi matang la sikit nieee 18 tahun...bau santan lagi...yang lain kebanyakkan cara purata ceeeh! ada pulak cara purata...dalam lingkungan 21-24 keatas macam tu...

Tapi ada masa dari pujian jadi mengata pulak sebab salah saya sendiri, masa kena puju tu lagi lah saya taknak makan, makin lama makin kurus kering,  satu malam tu baru balik kedai buku, tengah waktu senja, pakai kasut tinggi, rambut biar lepas, muka putih pucat...then ada dua orang lelaki nie cakap "uuiisshhhh terkejut! macam hantu!"aduiihhhh balik tu cari makanan makan sikit! Itu la degik lagi cakap mommy tanak dengar! mommy cakap I dah macam jerangkung! hehe...

Itulah detik permulaan saya mengenal erti pentingnya menyayangi diri kita sendiri, saya dah mula makan balik lepas hampir nak kena Aneroxia, saya bangun balik walaupun merangkak dari kejadian peristiwa dengan Ustaz A...saya betul betul alihkan perhatian pada diri saya sendiri, kerana anugerah itu lah saya makin pulih dari tekanan yang teramat sangat...sayalah yang saya sayang, jangan takut if sesuatu perhubungan atau percintaan tu tak kekal sebab tidak ada yang kekal kecuali Allah, dan kita kekal dengan diri kita sendiri, sampai akhirat cuma family yang akan mendoakan kita lepas kita dah takder kat dunia, tidak ada apa yang pasti dalam dunia nie, kecuali mati...so tak payah lah nak paksa paksa kekasih ke sesiapa ke untuk mencintai kita sampai mati, jangan berjanji dengan benda yang tak pasti, we have to make peace with ourselves, kita boleh cakap kita sayang dia separuh hati, cukup kowt! tak perlu berjanji sehidup semati, takkan tinggalkan dan takkan meninggalkan, kita tak tahu but apa yang pasti tidak ada yang kekal didunia ini...So bila kita tidak berjanji, kita tak terlalu sakit hati bila kekasih kita pergi, what if Allah jemput dia awal? Kalau ikutkan hati sangat boleh doink macam I dulu hampir doink jugak! So the only person that you should love is yourself dulu before anyone else...and yes, life is as a beautiful person is beautiful especially when you love yourself, respect yourself and orang lain, cantikkan hati kita juga, tengoklah banyak yang akan sayang uolsss balik seikhlasnya InsyaAllah...

Ada satu waktu saya pernah terserempak dengan budak budak yang anggap saya tak wujud masa saya berbadan besar dulu, atau masa saya terjumpa dengan bekas bekas kekasih saya, diorang tengok saya dah kurus, ada rupa and bergaya, loving myself and respecting myself, masa itulah dendam saya terbalas, hanya dengan cara itu dendam terbalas, tak perlu maki hamun benci membenci, dendam yang terindah terbalas bila mereka tengok saya boleh meneruskan hidup saya dan boleh berjaya di University waktu tu and boleh menang award tanpa perlu ada kawan atau kekasih macam diorang (kecuali Ustaz A sebab kami terpaksa dan dipaksa untuk berpisah)...cuma semuanya waktu yang menentukan, ada masa kita kena redha, ada masa untuk berubah dan terus buktikan! Be Magnificent! Be Bold! Be Distinctive! Be Extraordinaire! 


I always have the hunger to prove myself






Friday, 23 September 2011

Life as a beautiful person makes life beautiful part 1 "walking down memory lane"

If you love yourself, make yourself beautiful inside and out, you will feel like on top of the world! like a Queen or Princess! The world is your oyster...the cards is in your hands!


Hello gorgeous people, this topic is one of my favourite because its about being beautiful, how beautiful this life is as a beautiful person and i don't mean on the outside only, but both are equally important, kalau uols pernah berada ditempat I, zaman remaja tak chantek, awal 20 badan sebesar besarnya dan akhirnya berjaya menjadi tarikkan di pertengahan 20-an uols akan faham erti pentingnya kecantikkan luaran dan dalaman

Kita hidup dalam dunia yang superficial, sampai ada pepatah " dari mata turun ke hati". Disini kita nampak betapa pentingnya kecantikkan luaran, sadly but its the truth, so thats why I nak cerita pasal kecantikkan luran dulu, apa yang saya rasa dulu masa takder kecantikkan luaran sampai saya dianugerahkan, dibukakan mata oleh Allah yang saya juga sebenarnya ada rupa orangnya...bukan nak meninggi diri, jauh sekali no no no, but saya nak share tentang how people can be so superficial! Manusia memang suka pandang rupa/luaran dulu...walau apa pun kata mereka...

Sepanjang saya di usia remaja dulu, saya tak pernah rasa menjadi cantik, or good looking, kalau orang nak kenal saya pun sebab sebenarnya nak kenal dengan kawan I...saya dah la berbadan besar, tinggi, kulit kusam dan gelap...memang takder rupa...tak terfikir nak melawa pun sebab memang masa zaman sekolah tak cantik...so saya ingat itulah jalan hidup saya and that is all i ever knew...that was my life...and so I thought...I didn't try anything at all masa sekolah...I just let it be...

Zaman Sekolah


After sekolah, barulah ditegur mak tiri I, dia lah mula mula kenalkan Citra Ayu, masa zaman tu Citra Ayu terkenal dengan pemutihan kulit, Alhamdulillah better and banyak juga perubahan sampai kawan baik pun tegur...kalau tidak kudis yang ada kat muka pun tidak kuhiraukan, so disini I nak berterima kasih pada my stepmom and Citra Ayu...itulah tangga pertama...

Zaman University pula, kulit makin pulih tapi badan makin besar, kulit jer cantik tak mencukupi di mata manusia manusia yang perasan bagus sebab diorang cantik nie...mindd you, saya berikhtiar nak mencatikkan diri dari segi kulit dan badan bukan kerana orang lain tau, semuanya saya lakukan untuk iri sendiri dan ternyata puas, sebab saya sayangkan diri sendiri, kerana diriku begitu berharga..gitueeeeeeeee...sebab kalau tidak saya memang berada dalam keadaan kemurungan sentiasa, saya tahu saya akan depressed kalau saya tak lalukan apa apa...kesihatan pun terganggu, macam mana badan tak besar masa sekolah, Coke 7 botol besar dalam masa 5 hari, setiap hari selain masakan rumah, burger wajib beli almost every night and bukan beli satu dua, beli sekali 6 biji! malam malam if lapar makan jer burger tu dimana saya rasa selalu lapar...walhaal dah makan malam masakan rumah...disekolah pula tak pernah nak bersukan, saya akan suruh doctor kawan mommy buatkan surat mengatakan saya tidak boleh bersenam padahal malas...saya jadi guard jaga barang barang bebudak yang pergi senam jer...sebab "gaya hidup" macam tu lah badan gemuk, tak jaga kulit, bila tengah makan saya selang seli dengan minu kalau tak tak puas, bukan air kosong, mesti coke lah, air manis lah apa lah...Nasib baik Allah melindungi saya..."life style" saya jadi macam tu semua akibat dari tekanan...saya memang battle with depression dari remaja rupanya! Memang bukan dari perhubungan saya dengan ustaz A...

Pernah tak anda ternampak sesuatu tempat, terhidu sesuatu perfume or kedai, restaurant, shopping mall. terpandang sesuatu benda...mengingatkan anda sesuatu atau seseorang? Contohnya bila kita hidu bau hujan atau perfume, ia boleh membawa kita pada suatu memori, or bila kita terlihat sesuatu tempat dimana kita dan seseorang pernah bermesra, atau bergaduh kita teringat sesuatu samaada menyenangkan atau menyakitkan hingga kita pejam mata dan tarik nafas dalam dalam dan tersenyum atau terkesima? Seperti bau cekodok pisang nenek sealalu masak membawa kita ke zaman kanak kanak yang penuh dengan keriangan...saya selalu teringat arwah opah, bau dia, masakan dia, juga masa saya hadapi tekanan saya dengan Ustaz A, bila saya terhidu bau bilik Imam, bau pewangi dia selalu pakai, atau orang yang berpakaian seperti dia membuatkan jatung saya berdegup pantas dan pejam mata...memang sesuatu tempat, bau, lokasi, rasa dan lain lain  boleh membawa kita ke sebuah memori, ke satu ketika...ada yang membuat kita tersenyum rindu, ada yang membuat kita shahdu...

Masa saya tingkatan 4, mommy dah mula bawa saya jumpa psychiatrist, ingat lagi masa tu hospital Pantai di Bangsar, saya tak kesekolah selama 2 bulan, saya tak duduk rumah, rumah kawan kawan saya semuanya berada, so saya selalu bermalam rumah diorang...mommy pun macam tak kisah...abah pun tak kisah diorang dah berpisah, abah dok jauh, mommy sibuk ngan businessnya, seperti saya cerita dalam chapter permulaan, mommy and abah jadi parents yang baik hanya selepas kejadian dengan Ustaz A, masa tu saya all out tekanan, hikmahnya kami semua jadi faham memahami, tapi masa zaman sekolah...memang saya rasa kosong, sunyi kalau ada dirumah...tercari cari siapa saya...satu saunya kawan baik saya dah jadi maknyah dan melacur! Saya ingat dia lagi, memang takkan lupa...padahal dia sangat bijak masa sekolah, dia aliran sains, dia berhenti sekolah beberapa bulan sebelum SPM! Hanya kerana ikut kehendak hati, sayangnyaaaa! wahai pembaca yang saya sayangi sekalian...tak kira siapa pun kita, janganlah ikutkan hati, pelajaran tu penting, malah bukan setakat disekolah jer, belajarlah samapi ke liang lahad...everyday is a learning process, setiap kali saya ingat dia saya rindu sangat, kali terakhir saya jumpa dia itupun terserempak di Pink Triangle, dia baru kena potong rambut sebab kena cekup dengan puhak berkuasa...and dia kaki dadah tapi Alhamdulillah masih belum teruk, dia melacur di HongKong...Astaghfirrullah...saya harap sekarang dia makin better, ramai kawan lama saya jumpa balik di Pink Triangle...semua dah jadi insan insan berguna menolong orang lain...Maknyah maknyah sekarang Alhamdulillah semuanya educated...semua pegang jawatan tinggi and study tinggi tinggi...dah tak macam dulu jadi hamba cinta lelaki yang suka gunakan maknyah untuk kepuasan sex dan duit, NO MORE NOW! Now lelaki tu yang jaga maknyah! ingat bulan puasa baru baru nie...saya buka puasa di sebuah hotel 5 bintang, aa satu kumpulan maknyah buka puasa, semua lawa lawa, and pasangan yang kaya kaya and educated....YES thats the way its always should be...

Zaman Lot 10

Dengan kawan saya tadi lah pertama kali saya ke Blue Boy di jalan Bukit Bintang...masa tu zaman Lot 10, seronok sangat, setiap hujung minggu macam Mardi Grass! semua maknyah, perempuan, lelaki, zaman bohsia bohjan, pengkid, lessy, punk, skinhead, underground, alternative, models turun lot 10, macam macam gaya...zaman 90's memang seronok...bukan macam sekarang, semua nak pose class jer pergi lepak Pavillion, dok kat Starbucks 5-6 jam secawan latte...kami dulu ada tea dance, semua berarak dari lot 10 ke Kl Plaza(now ferenheit) ada macam macam gaya! maknyah dengan macam macam gaya, ada yang buntak tapi pakai seketat ketat alam! siap ada choker yang macam nak choke leher dia! bebudak punk and skinhead dengan gaya diorang, model models pun selalu dilihat macam Anita Aziz, Tengku Azura, Nasha Aziz and gang gang diorang, somehow model model 90 an are the best, the term "Supermodels" di ciptakan masa zaman tue, dengan adanya Christy Turlington, Cindy Crowford, Linda E, Naomi Campbell, Kate Moss, model model sekarang cuma Giselle yang saya suka...tempat kitorang paling class at that time was Coffee Bean KL Plaza, siapa dok situ class dah! masa tu umur I 16 sampailah 18, ada Tower Records, where semua pekerja berangan macam dalam filem Empire Records kisah bebudak muda kerja kat kedai kaset, CD lagu, magazines and all...we all also suka tengok abang abang kerja Guess boutique, masa tu kat Lot 10...semua ensem ensem...selalu kalau hujung minggu lepak sampai malam, seberang jalan dari KL Plaza, is jalan menuju ke Blue Boy...bila malam semakin larut...berbagai drama pulak kat dpan 7E tue...and ada lorong kecil nak kebelakang meuju ke Blue Boy, club yang paling lama dalam sejarah KL kowt! hehe sebab murah, a little dodgy but if nak entertainment murah just for the fun of it, so what? masa tu zaman Nirvana, The Cranberries, Weezer, Smashing pumpkins...and macam macam lagi, its the "grunge" time...

Zaman zaman tu lah saya mencari diri sendiri, umur 16, tengok and belajar dari kerenah and cerita orang. Alhamdulillah nasib baik saya bukan senang kena influence, dalamfamily saya semua perokok kecuali saya...that shows saya mukan mudah terpengaruh, if people ask me " what do you do?" I will answer "what ever I like" up untill today...Masa tu saya ada boyfriend budak skinhead, bila dia lepak rumah saya dia bawa kaset dia...one of the song yang saya suka is from Led Zeppelin "Stairway to Heaven", bila saya dengar lagu tu saya tak tahu kenapa saya selalu bayangkan lorong sunyi tu, lorong kecil yang menuju ke Blue Boy, lorong lorong yang sunyi, hati saya bukan lonely, but empty...I miss my ex boyfriend, budak skinhead, nama dia Mohd nor Amirul Aziz, yes manusia yang singgah dalam hidup kita memberi kesan yang sangat mendalam...when i think of him, I rasa tenang, cold and dark but beautiful...its not easy walking down memory lane with his name, good looking, hampir botak, dah nama pun skinhead kan? beautiful eyes, with luscious lips, dark and handsome, he reminds me of Tyson Beckford cuma jauh lebih cerah, and yes...twas love... he's the first guy to kiss me walau cemana pun rupa saya...but he gotta go, so I let him and may his memory remains with me up until today...

Masa zaman sekolah nak ada orang terpikat kat saya tu jauh sekali la, semua suka dekat kawan kawan saya sahaja, it was acctually very depressing and sangat sedih coz kita pun nak perhatian jugak, so balik rumah jer sebabkan tension, apa lagi nak hilangkan tension makanlah...kawan baik saya Rashidah is one of the nicest girl, selalu temani saya kalau saya lonely and empty, masa tu umur 14 dah start clubbing, saya suka main bowling..dia pun ikut bila weekends tapi kami tak minum and merokok...saya jenis susah nak terikut ikut orang, i'm my own person...

My God I was so depressed when i was in my teens, battling with depression wasn't easy...Dalam rumah ada domestic violence, masa tu pulak bapa tiri kalau dah mengamuk suka pukul mak kiter...aduihhh, betapa takder ketenangan dijiwa bila keadaan dirumah macam tu sekali, masa tu macam mana saya nak faham erti kasih sayang bila kat rumah sendiri takder kasih sayang? Abah selalu cari kesalahan saya bila saya gi umah dia...Alhamdulillah sekarang semuanya dah tak macam dulu, sejak peristiwa Ustaz A, diorang dah berubah seperti yang saya ceritakan dalam Chapter yang lepas lepas, mommy dah jadi mak yang paling best, abah pun sama, dulu saya tak pernah rapat dengan adik saya but now saya sangat rapat and sayang sangat kat dia...mak tiri saya pun makin best sekarang kecuali bapa tiri saya, kami hidup berlainan rumah dah sekarang...dia biaq pi...lelaki kaki pukul nie ada lah lelaki pondan! itulah sepatutnya definisi seorang PONDAN! Lelaki pukul perempuan yang lemah!~that's pondan~Lagi satu bila mak saya yang cari pendapatan and dia duduk mengangkang kat umah! I mean Literally! bebetul mengangkang kat umah depan TV sambil maids hidangkan makanan, minuman, macam raja! Alhamdulillah sekarang dia dah berubah dari segi kerja, now rajin pulak maybe nak tarik perhatian my mom balik...at least dia ada lah tolong my mom masa kami tengah susah sekarang nie...

Now, setelah saya fahami erti "sayang diri sendiri", love yourself before you love others" that's one of the reason I wrote this memoir, untuk sedikit sebanyak menolong adik adik, pembaca pembaca semua turut menyayangi diri anda semua with honor and respect, then people will love you for who you are...

Sambung kisah cantik tadi, dunia nie memang banyak yang pandang rupa, teringat satu masa saya ke club dengan kawan kawan college, waktu tu saya pergi dengan kawan kawan model saya yang memang cantik cantik, masa saya sampai club tu kawan diorang yang saya tak kenal belum sampai, bila diorang sampai, kawan saya pun mengenalkan saya pada diorang, INILAH satu pengalaman yang saya takkan lupakan, diorang salam pun taknak! sorang jer salam sikit sambil pandang atas bawah! waahhh betapa mereka downgrade saya masa tu, kebanyakkan masa tu semua kacukkan, yang sorang ni muka masam jer, tak sorang pun bercakap dengan saya, saya pun bosan, yang sorang ni bawa BF, BF dia macam sayang gila kat dia dok depan dia jer macam bodyguard! then pompuan tu gi toilet, saya pun tak tahan terus balik rumah tinggalkan semua orang, saya selalu buat macam tu bila saya diketepikan, masa nak keluar saya terserempak dengan pompuan bengong tu, jalan tu sempit so dia terus berpeluk tubuh umpama nak saya yang bagi jalan kat dia, ingat saya bagi?!!! no no no! saya pegang bahu dia tolak dia kat tepi saya jalan terus!
Lonely, Empty dan tercari cari

Memang waktu saya gemuk dalu saya selalu rasa diperkecilkan, pernah tak uols rasa? uols tak lonely tapi EMPTY, meja panjang, sambung meja lagi, tapi tak sorang pun bercakap dengan kita...semua sibuk bersocial...saya terus tinggalkan diorang and balik terus...ada yang kejar, saya tahan teksi terus balik...Satu peristiwa yang saya tak dapat lupakan is saya di Hard Rock dinner kat sana dengan kawan saya yang memang cantik, kebanyakkan kawan kawan saya cantik cantik, rupanya baru saya tahu ada juga jenis  orang cantik suka berkawan dengan orang tak berapa cantik untuk dapat perhatian lebih...dia jer nak perhatian, tapi masa kat Hard rock nie kawan betul kawan, dia kaya and cantik, dia baik dengan saya...so ada satu mamat bodoh nie nak berkenalan dengan dia, selalunya f lelaki nak berkenalan dengan kawan kawan saya diorang mesti dengan sopan nak kenal saya sekali, adatlah kan? ini tak!  saya macam tak wujud! dia nak belanja kawan saya minum, paksa...kerna terpaksa kawan saya order satu air, lepas tu masa waiter datang hantar air and bill, dia buka wallet dia suruh kawan saya pilih credit card dia, dia light dengan lighter lagi! aduihhhhhhhhhhh kelakarnyaaaaaaa!!! ada juga lelaki nak pancing pompuan dengan cara hina macam tu sekali, dia ingat semua perempuan boleh dibeli dengan duit and harta benda??? Kawan saya terus bisik kat saya, "I belum tunjuk Platinum card I lagi" pastu kitorang gelak and chow! So saya tak tahu nak "love myself" I have no clue how because no one seems to love me...

So saya mula ada bf sejak umur 15 tahun, I thought I need to love somebody to prove i love myself, saya ingat itu lah caranya, Sya rasa bukan saya sorang, ramai yang ingat macam tu, pernah tak uols rasa bila dapat perhatian lelaki/perempuan baru uols rasa disayangi? If kawan lain dapat perhatian uols rasa down, so forever macam tu demi nak rasa kasih sayang dalam diri? I learn how to love myself the hard way...tapi Hikmah dari Allah...sejak dari peristiwa Ustaz A...setelah semua tekanan yang amat dasyat saya lalui and pikul...at the end of the day, selepas saya cederakan diri sendiri, selepas segala drama, segala hospital, akhirnya tidak ada sesiapa dapat menolong diri kita selain kita sendiri.

Zaman ada duit VS Zaman takder duit

Cuma waktu zaman tu, saya ada duit sebab family saya in business kan, tapi tension tak bleh beli baju sebab takder size, so kawan kawan yang suka hangout masa tu suka hangout dengan seya sebab saya ada duit and nampak classy la jugak, ramai juga yang kenal saya, saya pun hairan kenapa...haaa ni zaman kawan kawan plastic, yesss zaman nie pun ada verangan class! sebenarnya semua zaman ada...takder bezanya...padahal budak biasa jer...tapi tak boleh lepak mamak lah, geli lah and macam macam lagi...masa zaman saya paling banyak duit and ada credit card dulu sebab kerja dengan company my mom, waaahhhhhhhhh meja saya memang panjang kalau makan kat dome and semua nak menyendeng kat aku sebab nak suruh aku belanja, birthday saya semua di service apartment, hotels, Hard Rock, Club yang in crowd, sewa bilik hotel, baju branded tapi semua size besar...but now, tengah takder duit, takder sekor pun kawan zaman zaman tu yang melekat sebab pada masa saya tulis blog nie, saat ini di tarikh nie, kami sekeluarga tengah susah, nak beli ubat saya pun sometimes takder duit (i'm still on medication), saya belajar naik bas sampai kaki tersepit kat pintu bas, aduiihhh sakitnyer, nak menjerit malu, berhimpit himpit, kena hujan! inilah ujian dari Allah...uols doakan kami yerrr...now we are getting a little better...Alhamdulillah

Kawan kawan yang melekat and sedia terima saya seadanya is kawan kawan di Limkokwing, terima kasih jadi kawan saya, walau susah senang saya, gemuk kurus saya uols terima saya seadanya...and kawan kawan yang diluar college yang sama love me for who I am, thank you, I love you all, saya bersyukur jumpa uols semua...bila kita takde duit, masa nie lah kita dapat tahu siapa kawan kita sebenatnya or yang jenis menyendeng masa kita senang jer! I think ramai yang faham apa yang saya maksudkan...saya tak dapat lupa kisah kawan baik saya "waktu tu" nak pinjam duit sebab kereta husband dia nak kena tarik, sebab kawan baik punya pasl saya terus bagi pinjam rm 3000, janji nak bayar seminggu rm400 sampai habis, sampai la! dah 6 tahun tak bayar apa apa pun...siap saya yang kena maki dengan husband dia! siapa kenal Zazrian and Farah Nabila, dua dua dari Subang Jaya sila bagitau saya yer! kalau kita baik sangat dengan orang macam nie lah jadi nya...kena pijak! Now I'm definitely a new person, don't mess with me unless you're hungry for my heels! Kalau lah masa tu saya tak fragile sangat, dah lama kena teruk dengan aku. I think the reason saya jadi macam tu sebab saya taknak so called "kawan kawan" saya hilang, nanti saya lonely...itu dulu babe! now no more, takder orang yang lebih saya sayang kecuali diri saya sendiri...I love myself so much now...

next episode saya akan cerita macam mana hidup selepas Allah kurniakan saya rupa, shopping kat mana best, tak payah branded to look sexy and classy, seperti yang saya janjikan masa Chapter 1 dulu...stay tuned ok my lovessss, my darlingsss...








Thursday, 22 September 2011

Lets Cantik cantik for girls, ensem ensem for guyS GORGEOUS for maknyah and who ever you are! HEALTHY for EVERYONE!

How I do it?

Semua orang suka tengok yang cantik cantik, lelaki, perempuan, maknyah, gay, bisexual, budak budak, baby, semua suka tengok yang cantik, tapi biarlah cantik luar dan dalam, if cantik luar je tapi hati busuk macam so called "kawan" saya yang saya cerita dulu baik tak payah uols! orang hati busuk nie, buat la apa saja, pakailah cream paling mahal, buat lah surgery tercanggih tapi semua orang benci, meluat! Tapi tak dinafikan, jadi cantik tu indah, saya pernah langgar kereta mamat handsome dan macho nie, dia keluar kereta macam nak pukul saya, tapi bila buka pintu ayat yang dia keluar dari mulut dia "ehh, cantik" hehe ada juga baiknya, banyak keistimewaan jadi cantik, if uOls ikutu blog saya dari awal semua tahu dulu saya macam mana kan? so bila saya enter zaman "cantik" nie, memang seronok dan banyak kelebihannya...Alhamdulillah sejak mak tiri saya ajar saya mula mula pakai product muka nie kulit saya mula berubah uols...saya sendiri tak sangka dari muka zaman sekolah yang hitam kusam boleh jadi putih gebu and bersih...mana mana saya pergi ramai yang tanya saya pakai product apa, so saya tak suka kedekut ilmu...saya siap suruh diorang bagi sekeping kertas and saya tulis, cuma sanggup tak sanggup jer, sebab masa kita buat soft peeling nie memang sakit sikit, biasalah apa kita nak kenalah bersakit sikit dulu, nak cantik kan? mula mula semuanya saya buat sendiri, dan saya jadi lebih pandai tentang kulit sejak saya bekerja di Aesthetics specialist...VVVIP pergi sana and also bintang dari negara seberang...so saya pun mendalami tentang kecantikkan dan kesihatan dari doctor pakar and bukan dari sembarangan beautician yer...Kalau saya keluar berjalan ramai yang tanya saya pakai product apa, so disini saya nak share dengan semua followers saya yang setia...

Dulu zaman sekolah kulit muka I sangat kusam...        Selepas belajar dari pelbagai pihak...
                                                                                                  














Selain dulu saya sangat gemuk berbanding sekarang, kita share pasal kulit dulu k...Ikutkan mula mula dulu saya pakai Citra Ayu, dikenalkan oleh mak tiri saya Hashimah Hashim...penyanyi terkenal masa zaman dia...Mak beul saya pulak dulu bekas model, kulit dia memang cantik, ikutkan semua belah mommy and abah semua cantik cantik and Alhamdulillah saya dikurniakan dengan kettinggian TAPI masa zaman sekolah MASYAALLAHHHH...ntah apa kena, yer lah...kecelaruan jiwa, tak cukup kasih sayang, sedih, lonely and empty walaupun ramai kawan tapi diri kita empty, emptiness and loneliness are two different words and meaning...kita mungkin dikerumuni oleh ramai orang, kawan kawan tapi dalam jiwa kita kosong...kita lupa nak sayang diri kita sendiri....tetapi nikmat dan kelebihan menjadi cantik pemberian dari Allah tu amat saya syukuri! ingat yer "there is no such thing as ugly person, only LAZY ones" yer la kalau kita tak sayang diri kita, kita malas nak jaga kulit, malas nak senam jaga badan so kita tak nampak macam n\mana kita patut nampak iaitu CANTIK! dah sedia nak jadi cantikkkk??? betul? sure? ready! set! go!

note: ini semua pilihan saya sendiri, uols are wellcome to use your own product yang bersesuaian dengan anda, so far ini yang saya cuba dan terbaik, yang lain walaupun mahal if tak jadi nak buat apa kan?

Number 1! Cleanse! cari cleanser yang sesuai dengan kulit anda dan yang dalam budget anda, saya suka Sabun papaya and Clinique...

Number 2! ! Saya paling suka brand Kose! lepas basuh muka pakai clear lotion dulu, CLEAR LOTION SEIKISHO from Kose, ingat dap dap kat muka jangan sapu pakai kapas yer...tuang sikit jer kat tangan then tepuk biar rata kat tapak tangan, then dap dap kat muka..no need kapas...

Number 3! Toner pun saya suka pakai Kose, Sekkisei namanya...sangat baik sebab everytime once a year diorang ada juaj yang BESARRR punya, setahun sekali jer...sebab demand yang tinggi and sangat bagus...dah la tak mahal sangat...Saya juga pakai toner pink dari RDL baby face...

Number 4! Pakai peeling product pilihan anda, if uols nak soft peel, I suggest brand HADA LABO yang ada dijual di Guardian and cari cari Arbutin essence Hada Labo...sama juga dap dap kan dekat muka or guna kapas pun boleh. Or siapa berani nak pakai Hydroquinone untuk jangka masa pendek kira kira sebulan nak bagi semua sel sel kulit mati keluar and peeling bebetul and nak bagi kulit cepat cerah...cuba lah hydroquinone but jangka masa pendek saja yer...tapi ini akan buat uols bebetul mengelupas, I memang perlukan ni sebab uols tgk bandingan gambar dulu dan sekarang...dulu siap ada kudis lagi kat muka yerrr...nasib baik dapat panduan cepat...Alhamdulillahhhhh...

Number 5! Cream malam atau siang pilihan anda...

*Number 6 WAJIB WAJIB WAJIB!!! SUNBLOCK! sebab kita dok kat Malaysia nan tropikal nie...cuaca mendung pun pakai apatah lagi cuaca panas...in Malaysia sepatutnya kita pakai sekurang kurangnya spf 30...bawah spf 30 buang jer or sedekah kat orang dok kat europe nun...tapi saya sendiri saya pakai SPF 50 keatas, brad apa terpulanglah pada anda yang bersesuaian...protect from the sun, UVA UVB and free radical and polutions! nak mengelakkan kulit dari ada freckles and bintik bintik hitam...so wajib yeerrr, ada juga sunblock berbentuk tablets, if uols nak I kena cari balik suoolier lama i tak sure ada lagi tak phone number dia...

*WAJIB! satu lagi wajib is SKIN EXFOLIATON , sama ada berbentuk scrub or cream or facial wash, tapi saya tak pakai hari hari, paling banyak pun 3 kali seminggu, yang ni WAJIB! tak kira brand apa yer sebab? nak buang semua dead skin cell yang berumah di kulit muka anda untuk menyenangkan product product yang anda guna tadi masuk dalam kulit sebab sel kulit mati nie umpama "pendinding" dari segala nutrisi yang nak masuk dalam kulit anda, so if tak buang sel kulit mati ni,  kulit jadi kusam dan segala lotion, toner uols tak diserap dengan baik, tambah pula if uols dah beli memahal, rugi duit jer...so scrub scrub scrub exfoliate exfoliate exfoliate! brand terpulang pada anda...

Inilah hasilnya, Alhamdulillah

Semua ni pengalaman saya dan juga kawan selama nie, masa tu kami semua share beauty secret sama sama,  saya suka bila tengok ada perubahan pada kawan saya contohnya cerita Kose tadi, mulanya kawan saya tu kusam sangat kulit dia, selepas dah lama tak jumpa terus kulit dia jadi ceria, lagi satu sabun NABLUS, yang ni saya nampak perubahan kawan saya jugak, so saya tolong dia jualkan, siapa nak bagitau...kulit diorang jadi bersih and cantik! Manakala yang lain saya discover sendiri, saya tengok and try macam macam product, bukan satu dua...and ditambahkan pengalam bekerja di pusat pakar kulit...

Yang I boleh tolong uols dapatkan since I and my doctor jual...is injectables treatment and vitamins...Dan selepas beberapa tahun, saya mula amalkan suntikkan vitamin C, vitamin C Collagen dan Glutathione...
treatment vitamin C jab nie untuk beginners, result dia lambat sikit...tapi dia menguatkan immune system and anti oxidant, also skin brightening...
Vitamin C Pure ada 6 vials brand Bayer

Vitamin C Collagen is for slowing the aging process, skin brightening, kuatkan immune system...yang ni untuk umur 25 above and make sure TIDAK ALERGIC SEAFOOD...if allergic, ada alternative lain iaitu placenta treatment
Vitamin C Collagen, awet muda, I ada dua brand, satu Bayer and satu Roche ada 10 vials


Glutathione ada king of anti oxidant and untuk kulit putih gebu! If uols perasan kan pelakon pelakon Hollywood or takyah gi jauh jauh, tengok jer pelakon Sinetron Indonesia ke, and philipine and Thailand, kulit diorang sangat cantik kan? Dah lama diorang amalkan glutathione nie...ada bentuk injection yang macam I jual, also untuk maintain diorang ambik secara oral...Treatment Glutathione nie biasanya doctor buat glutathione ni campur dengan vitamin C pure or vitamin C Collagen...dua dua campurkan dalam satu botol and inject sekali...

This is Glutathione, brand Bayer ada 10 vials

If ada sesiapa nak uols boleh contact I k...ramai yang ada masaalah kulit tapi tak tahu nak tanya sesiapa, selalunya di clinic pakar, diorang charge mahal sangat SATU injections pun dah berapa, I dengar diorang charge mahal...nie I tolong uols dapatkan and belikan untuk uols from my doctor and supplier and Inject di clinic, cuma bayar upah doctor, jauh lebih jimat malah SANGAT  jimat...make sure the best is I.V (intravascular) di tangan...di punggung nanti tak masuk dalam saluran urat...

Uols becareful dengan barang tiruan yang dijual murah sangat yer, buat bazir duit uols jer...dah dua orang kawan I memula ambik kat I, pastu diorang cuba tempat lain yang lebih murah, now balik dekat I sebab diorang cakap tak menjadi,...

So bila uols dah gabungkan penjagaan kulit luar macam I cerita mula mula diatas dengan product injectables nie, makin cantik lah kulit uolsSs...siapa nak bagitau jer lah I k, just follow my blog and join in...

I ada juga treatment Placenta, Placenta ni sangat baik untuk orang berumur sekurang kurangnya 30 tahun keatas, SANGAT baik untuk kesihatan, dia renew our cells, sangat baik untuk nampak muda...tapi Placenta ada macam macam peringkat dan Quality, yang terbaik saya ada dan yang biasa pun saya ada, untuk yang berumur awal 30 an , ambik yang oral dah mencukupi, atau moisturizer macam dalam gambar di bawah...untuk injection mungkin bila dah nak masuk 35 keatas, jangan ambil masa uOlsSs muda sangat nanti bila uols betul betul dah perlukan placenta uols kena buat treatment yang lebih mahal, lagipun orang muda sangat tak digalakkan kecuali yang oral and moisturizer...harga injectable Placenta ada berbagai bagai, paling baik dari segi Quality memang mahal sebab dia ambik uri dari keturunan ke-7 biri biri tu, so i ada yang terbaik and biasa biasa, yang oral pun ada, moisturizer macam dalam gambar nie pun ada..

Placenta oil and vitamin E nie ada 100 pieces dari Swiss...This in the picture is a moisturizer, apply it to the face...Oral untuk dimakan pun my doctor ada jual...


Kita mesti bijak dari segi harga and Quality, sometimes Quantity tak menjaminkan yang terbaik tapi yang penting Quality, saya sendiri adalah buktinya! kulit saya Alhamdulillah cantik walau macam mana pun badan saya...dari gemuk sampai kurus kulit saya tetap jaga, walau masa saya kena pukul dengan bapa ttiri saya yang bengong tu pun saya tutup muka nie...taknak calar balar or ada scar! ya Allah lindungilah aku daripada itu...ni gambar mas saya gemuk, tapi kulit tetap cantik,Syukur Alhamdulillah...





This is my picture zaman gemuk and zaman kurus, walau cemana pun badan saya, lepas sekolah memang saya betul betul jaga kulit, bila kulit kita dah cantik, tak perlu nak make up tebal tebal, gambar masa saya gemuk tu make up nipis and masa kurus pulak saya tak make up langsung...cuma lipgloss sikit, make up yang tebal sangat just buatkan pori pori (pores) kita tersumbat jer...bila orang tanya saya tak kedekut ilmu and saya share kat sini dengan followers blog saya yang saya sayangi...

Petua satu lagi yang amat saya suka is makan Olive oil extra virgin, dua sudu besar dua kali sehari...lihatlah kesannya nanti InsyaAllah! seminggu saya amalkan, orang makin tegur uolsssss!!! tak kira lah kita lelaki, perempuan terutamanya, maknyah SEMESTINYA WAJIB menjaga kecantikkan...ehemmmzzz luar dan dalam yer! Cantik tapi hati busuk dinch k! tak guna...

Uolss semua tau masa i bercinta dengan Ustaz A dulu saya kurus mendadak and cara tak sihatkan? lepas tu saya naikkan badan balik and kurus secara sihat...nak tahu cemana? And lepas nie saya akan cerita pasal make up pulak...saya akan share dengan followers saya yang setia, so ikutilah blog memoir ku ini seterusnya...mwahmwahmwah!!! cayang uolsSs!!!

Before that saya tunjukkan notes tentang Glutathione pada yang ingin mengetahui lebih lanjut...

ingat yer " there'is no such thing as Ugly person, Only LAZY ones" so don't be lazy jangan malas anda semua cantik luar dan dalam make sure please hehe...

Frequently Asked Questions: 
1. What is glutathione? 
It is an important chemical that acts as a powerful antioxidant to preserve and protect the brain and other body tissues by protecting them from the damage of free radicals. It also acts to recycle vitamin C & E which also reduce free radicals. 
2. What studies prove it work or are there any studies that prove it works? 
The landmark study was done by the Department of Neurology, University of Sassari , Italy in 1996. In this study all patients improved significantly after glutathione therapy with a 42% decline in disability. 
3. What is glutathione used for? 
It has been used to treat all symptoms of neurodegenerative diseases such as Parkinson’s, Alzheimer’s, multiple sclerosis, stroke, ALS, irritable bowel, and chronic fatigue. 
4. What improvement in symptoms can one expect? 
Many patients have had profound improvements with respect to reduction of rigidity, increased mobility, improved ability to speak, less depression, and decreased tremor. Glutathione has the added benefit of protecting the brain from free radical damage, thus possibly slowing the progression of the underlying illness. 
5. How long can a person take glutathione and how long will the effect last after I stop using it? 
It can be taken permanently. In the 1996 Italian study the therapeutic effect lasted 2-4 months after therapy was stopped. 
6. How long has this treatment been used? 
Physicians have been using glutathione infusions for at least 30 years, probably longer. 
7. How is the treatment given? 
It is given IM or intravenously in the arm by IV push over 10 to 15 minutes usually three times a week in a physician’s office.






Tuesday, 20 September 2011

In love...dengan suami orang??? ooopppsss



Hmmm...Jodoh, Ajal maut hanya Allah yang tahu, Allah juga bagi akal fikiran untuk kita berfikir apa yang terbaik untuk kita, tapi setelah kita berusaha, tapi tetap bukan jadi apa yang kita nak, kita haruslah redha dengan Qada' dan Qadar...

Cinta tu buta, tak mengenal siapa, paras rupa, harta benda kalau seseorang tu dah bebetul jatuh cinta but now i nak kongsi ngan uols uols nie pasal bercinta dengan suami orang terutama pada kawan kawan PEREMPUAN saya yang nak berkahwin dengan suami orang. Dalam Islam seseorang lelaki boleh berkahwin sampai 4 but ada  terma dan syarat, uols semua dah sedia maklum lah dengan terma dan syarat tu kan? if belum gi baca buku agama or anya ustaz coz i'm not one...Poligami tu boleh jadi macam macam, sakit, indah, cemburu, tenang malah dijanjikan payung emas di Syurga tapi hanya bila poligami tu benar benar berlandaskan agama dan hati perempuan tu kena benar benar kena ikhlas dan redha. Seseorang suami yang berpoligami tu WAJIB adil dengan isteri isterinya TAPI Suami tu hanya boleh adil dari segi harta dan kasih sayang tapi bukan emosi isteri isterinya, contohnya sorang rumah, kereta, dan lain lain, satu hari sana satu hari sini...dan sebagainya...so bila suami dah adik dari segi itu, tapi isteri isteri masih nak emosi, jealous, merasakan massih tidak adik, cemburu sangat, suami tadi tak berdosa...sebab dia dah adik dari hukum agama...

Fikir sebelum berkahwin/bercinta dengan suami orang.


1) Fikir adakah anda bersedia dengan risiko tentang apa yang bakal terjadi? contohnya serangan isteri pertama...


Uols yang saya sayang, saya nak kongsi ni sebab nak uols berhati hati and fikir sebelum menjalinkan hubungan dengan semua orang coz i sayang kat uols semua, pilihlah jalan terbaik, tak semestinya poligami tu buruk but selalunya tak happy, saya ada kawan yang bapanya ada 4 isteri tapi diorang semua SANGAT happy, dari isteri pertama sampailah ke empat and anak anak diorang semuanya happy and baik dengan adik beradik berlainan ibu , harmoni, sampai saya yang jealous! Tapi semestinya ada cerita tak seindah macam kawan saya satu tu, setakat ni dia sorang jer macam tu, Apa yang saya cerita ni is from my own pengalaman dan pengalaman kawan kawan sekeliling saya, saya ada sorang kakak angkat nie bercinta and kahwin dengan suami orang, suaminya berasal dari negara jiran, kahwin simple yang hanya cukup syarat dalam islam, akad nikah , wali adik kawan saya sendiri and saksi mak kawan saya sendiri dan beberapa family terdekatnya...ok uols benda nie SEMUA yang bercinta and yang nak berkahwin dengan suami orang akan rasa, sebelum kahwin semua cakap sanggup, rela, demi cinta...TAPI lepas kahwin MashaAllahhhhh....hidup dia tak pernah aman...dia dok tunggu bila lah suami dia nak bagitau wife dia yang dia dah kawin lagi satu, memang suaminya tak bagitau pun sampai dia sendiri yang bagitau! haaa sejak dia bagitau mulalah dia kena serangan serangan dari isteri pertama...selalunya melalui sms sebab isteri suaminya jauh di negara jiran...macam macam ayat keji seperti "bitch"  sundal perampas...dan sebagainya, so mereka berdua jer gaduh, suami dok relex jer sebab pada suami tadi dia dah adil, bagi harta sama rata, spend time waktu sama rata, sebab suaminya pilot yang bekerja based in Malaysia, so bila cuti dia balik ke negaranya, kalau kerja dia berada di Malaysia...itu pun kawan saya rassa tak adil sebab waktu cuti lah dia nak bersama suami, bukan waktu kerjanya...ntahlah...sementara dua orang tu bergaduh dalam hand phone suami dia senang hati jer...

So memang sebelum kahwin memang kita cakap kita boleh terima, sebab kita sayang dia, kia bukan nak cerai beraikan perkahwinan tapi benar benar sayang...bla bla bla, kita boleh cakap apa saja sebelum kahwin but selepas??? lepas nak kena maki hamun isteri pertama?

2) Setabah mana uols dan suami uols dengan serangan serangan, caci maki dan ugutan isteri pertama?

Ingat isteri pertama yang umpama ketua tambah pula if dia ada beberapa anak dengan suami.So dia akan ugut suami yang dia minta cerai, minta harta sebanyak banyaknya untuk sara dia dan anaknya, dia boleh menang di mahkamah and minta semua tu dengan suami sebab kahwin lain tak bagitau dia, sambil tu anda pun kena maki hamun bertubi tubi dalam sms, so u and suami u dah start tension...ingat, maybe betul uols dengan suami uols benar benar cinta mencintai, tapi bila ada serang serangan macam nie mambuatkan suasana menjadi SANGAT tegang, disinilah kita akan fahami maksud "cinta sahaja tidak mencukupi" "love is not enough"...dia kena ugut + anda kena maki= punca anda dan suami anda bergaduh! Cemana nak tenang dan bilakan or manakah letaknya "bahagia" dalam sebuah perkahwinan tadi?

3)Kalau dia boleh tipu isteri pertama, tak mustahil dia boleh tipu you untuk dapatkan yang ketiga?

Kebanyakkan pengalaman yang saya share, seseorang lelaki tu mula "mencari" lain bila isterinya sedang mengandung...sebab isteri mula berubah fizikal, mood swings, takder mood nak have sex... kawan yang pertama saya tadi baru tahu rupanya pada masa dia dan suaminya tengah dating dulu, isteri pertamanya tengah mengandung, kawan kedua saya pun sama, now dia baru nak menjalinkan perhubungan dengan suami orang sebab sangat tertarik dengan peribadi lelaki taddi yang "manly" bukan "boyish"...memang lelaki yang dah berkahwin tak perlu mulut manis untuk dapatkan sesuatu, mereka ni lebih cilik and gunakan psychology, seperti kenalkan dengan kawan kawan diorang yang kawan saya ni gf dia, kawa kawan saya tak pun dibuai angau sebab pada diorang kenapa dia berani bagitau kawan kawan dia dia ni gf dia...sebab dah tentu tu kawan kawan dia! cuba lelaki tu bagitau sikit kat kawan kawan isteri dia, ada beran??? perempuan mudah dibuai angau tanpa memikir kecilikkan lelaki tadi...dia mungkin tak tipu kawan kawan dia tapi dia dah tipu ISTERI dia...dah la bini dia mengandung! So kalau dia boleh tipu isteri dia sendiri, tak mustahil dia boleh tipu anda pulak masa uols tengah mengandung and tengah gemok and sarat...kawan saya cakap dia rasa sampai if lelaki tu kahwin yang ketiga pun dia tak kisah! waaahhhhhhhhhhhhh HEBAT lelaki tadi, saya salute dia, memang terer psycho orang...ooohhhh kawan ku, memang la sebelumkahwin semua boleh...unless u kahwin ada sebab, duit ke apa ke then i rasa baru uols tak kisah isteri ke berapa pun...tapi kalau kerana cinta memang mengundang bencana diri sendiri...tambah pulak if uols tengah mengandung! masa tu dengan emosi yang tak menentu, tiba tiba dapat tahu dia pasang lain, cuba bayangkan perasaan isteri pertama masa dia mengandung dulu, put yourself in her shoes! uols kan sama sama perempuan...sakit tak sakit tak sakit tak?

3) Isteri pertama is the master mind jua...

Masa saya dengan ustaz A, memang betul ikhlas dari hati saya bukan nak rampas suami orang, saya ckap ngan ustaz kalau wife dia tahu saya tak mahu sampai bercerai berai, saya rela mengundur diri and YES that is what i did, because I love him, the reason i depression ya amat sangat is sebab dia tak bagitau isterinya dah tau...dia lari n taknak berdepan...laer then i know dia kena panggil pejabat KADI , JAIS dan JAKIM sebab dia penceranah bebas kan, takkan dia nak pilih saya yang lain jalan hidupnya...biarlah dia bahagia...But memang selalunya suami memang dengar dan akur dengan isteri pertama sebab takut kehilangan harta dan anak anak, isteri pertama memang pancing menggunakan anak anak sebagai umpan..

4) If nak kahwin menjadi isteri kedua, make sure pendaftaran sah! (girls terutamanya, please make sure of this!)

Banyak nak kahwin satu lagi diorang buat kat luar or senyap senyap kat sini, make sure pendaftaran sah kalau tidak, dia boleh tinggalkan uols macam tu jer...terutama bila keadaan menjadi amat tegang...

Uols semua deserve the best in life, fikirlah kalau kita kahwin kalau boleh hanya sekali dalam hidup, biarlah kita mendapat kebahagiaan dan kenikmatan perkahwinan tu...so sekarang yang peliknya suami kawan saya sebenarnya dah bercerai dengan isteri pertamanya di negara seberang tapi masaalahnya, kenapa dia tak bagitau kawan i sampai hari ini??? saya dan kawan saya tengah tunggu bila agaknya dia akan bagitau, dia masih balik ke negaranya macam biasa seolah olah dia masih ada isteri kat sana, yes mungkin kerana anak anak, tapi kenapa tak bagitau kawan i??? dia pun ada sorang anak ngan kawan i nie, ingatlan lepas ada anak suami dia akan bagi perhatian juga pada dia tapi anggapan itu salah...tapi nampak benar dia tak endahkan anak yang disini dari yang disana...dah hampir 6 bulan dia dah bercerai, tapi dia tak bagitau kawan i, mungkin nak pasang satu lagi sebab akibat tekanan tekanan yang datang dari isteri pertama dulu membuatkan mereka selalu bergaduh, bertekak dan akibatnya mereka tak bahagia dan sekarang dia nak cari yang lain? Pendafaran perkahwinan mereka tak sah masa kawan saya check, perkahwinan mereka sah disudut agama, tapi dari law Malaysia pendaftaran tidak sah, so lelaki tu boleh pergi bila bila masa tanpa meninggalkan satu sen pun...

5) Takdir

Kita sebenar tak boleh menolak takdir yang elah ditentukanNYA...tapi kita kena tahu bezakan takdir dengan kebodohan, Allah memberikan akal dan fikiran, jangan turutkan emosi, dah hati lebih dari akal fikiran, "ikutkan hati..mati" kata pepatah melayu...saya pernah terdengar kisah perempuan ni dalam radio sebab dia marahkan bapa dia kahwin lagi satu, mungkin mulut dia laser sangat kat bapa dia, so Allah nak tunjukkan pada dia, dia marah bapa dia and bapa dia cakap itu semua takdir, dia menolak keras dia kata "takdir boleh di elak", akibatnya mula mula dia jatuh cinta dengan sorang lelaki ni, dia sayannnggg sangat, tapi suami orang, kerana dia teringat kata kata dia pada bapa dia dulu, dia tinggalkan lelaki tadi, tapi sekarang setiap kali dia jatuh cinta, mesti suami orang...itulah uols...kita kena jaga mulut kita nie...hukum karma...jangan kita celupar sangat...Wallahualam...

Kesimpulannya, berhati hati and kaji diri kita sebelum berani berpoligami, soal perasaan dan emosi bukan salah suami jika ANDA yang rasa tidak adil, and bersediakah anda dengan serangan serangan isteri pertama dan risikonya, suami juga kena bersedia dengan risiko tapi lebih kepada anda, suami ni kalau dia dah tunaikan keadilan dia, dia dah boleh dok relax and samaada dia nak ambik pusing kerenah madu madu dia itu hak dia sebab sebagai suami dia dah tunaikan kewajipan, dah adil, dia tak berdosa..dari apa yang saya lihat ada yang bahagia tenang dan damai berpoligami, tapi BANYAK yang tidak bahagia lebih dari yang bahagia...

Kawan kawan saya dalam cerita ini sya tidak bagitau namanya untuk perlindungan mereka , tapi kawan kawan saya yang hanyut dalam percintaan dan perkahwinan cinta suami orang ini sangat cantik! Cuma saya rasa kesian dan cuba nak tolong diorang sedaya mungkin, pada uols, fikirkanlah yang terbaik untuk uolsSs k...kalau kita isteri pertama masih bagus lagi sebab isteri kedua yang perlu hormati kita dan kita yang somehow mastermind dalam perhubungan ini...So walaupun uols dengan suami orang tu benar benar cinta, benar banar sayang, bagus lah cuma ingatlah risikonya, pada lelaki yang dah berkahwin lebih dari satu tu, handle awal bincang baik baik and fahamilah risikonya...perkahwinan bukan soal main main pihak lelaki mestilah adil, kesian kat kawan kawan i k! if jadi kawin dua bukan macam lagu "senangnya dalam hati, bila beristeri dua" macam cerita Madu Tiga tu, malah sebaliknya... macam cerita tu juga, Abang Jamil bukannya lagi senang malah jadi porak peranda! akhirnya dia kena kejar! tukar sikit liriks, jangan jadi pembohong...jangan kaki temberang...hehe, nak berpoligami nie you kena faham dan tahu macam mana nak hadapi masaalah dan risiko sekarang dan bakal anda hadapi di masa akan datang and manalah tahu nasib anda baik boleh jadi macam salah satu kawan i yang bapanya kawin 4 and semua dalam family dia bahagia...terpulang dan jaga jaga k...


"we must learn from our mistakes coz its part of growing up"