Tuesday, 14 June 2016

I'M BACK! Chapter 2, LOVE, KAHWIN PENYELESAIANNYA? THERE'S NO GUARANTEE HONEY! WAKE UP! DO THE RIGHT THING!






Assalammualaikum, selamat berpuasa...hurry jom kita kaut kaut sebanyak amal yang boleh di bulan yang mulia ni. Kawan I Vivien sampai 20 rakaat haaa jealous I! Anyways my darlings...today we r going to talk about depression, gentle reminder that my blog will start from the first day i stop writing untill forever, and I will selit selitkan what is going on with me now, what makes me who i am today, Now I am so much wiser compare to the last 6 years. Learnt a lot about live, the world, love, more firm, very firm...I have no trust in people, but i do have faith in them. It is a cruel world indeed, but there's a beautiful side of the world, it's all up to you which side u wanna go. Dunia/duit boleh menghancurkan seseorang dunia dan akhirat atau boleh jadi umpama syurga didunia dan akhirat bagi mereka yang memilih cara yang betul.



Well well, Depression...my darlings...please try to avoid it coz it is really really hard to cure, malah tadi saya susah sangat nak bangun, terasa dihimpit tak boleh bernafas, tolong saya mohon jangan biarkan tekanan/kemurungan/depression memasuki system tubuh kita. The unbareable pain. Pada I, kemurungan ni bila hati yang control otak kita, tu sebab ramai yang ikut hati lalu terjadilah bunuh diri, merosakkan diri, self destruction, self medicate in the wrong way. So if rasa kemurungan menghampiri cuba alihkan kepada otak yang control hati kita. Yes pada yang dah lama mengikuti blog I diorang tahu betapa sakitnya kemurungan...so ada dalam chapter chapter awal if sudi go through it. Banyak kali i rasa penat nak menghadapi benda yang sama, makan ubat doctor, ok sekejap atau tak ok langsung, i akan rasa ngantuk then tidur pastu esok sakit balik, cederakan diri sendiri, kemudian i sedar depression i bermula dari kecil, masa parents saya bercerai. Masa i kecil my father was a social man, he's a true father figure, dia jenis setiap weekends semua kena bangun breakfast sama sama no one left behind. Hampir setiap hujung minggu ada ikan bakar, family and friends datang, so masa i kecil i feel contented, happy, hati rasa penuh. tiba tiba hilang begitu sahaja selepas parents i bercerai. Arwah pah pindah rumah, no more weekends parties, arwah atuk pun tak datang dah...tetiba kosong, dari situlah mulanya depression i bila i imbau kembali where my deprssion starts.Saya mula jumpa psychiatrist bodoh dari hospital Pantai masa umur 16, typical age of rebelliousness...Then after dengan Imam masjid tu baru lah betul betul jumpa psychiatrist, mula mula jumpa Professor di Ampang Puteri, kemudian dipindahkan doctor ke UMMC sebab di Ampang Puteri tu terlalu sibuk di HKL, Ini lah dunia typical, masa tu my mom tengah ada duit, so di PPUM semi government n kita boleh pilih nak ke government atau private, mula mula i ke private, wahhhhh manis kata kata Prof Hussein head of psychiatric, "u r too beautiful to die lah" mcm mcm lagi, tapi bila my mom dah jatuh n tengah susah dan i dipindahkan ke goverment, dia layan tak layan, siap boleh angkat phone lagi cerita pasal golf, i kat tepi tu mcm termangu...dunia dunia...akhirnya saya tukar doctor, now with Doctor Rasyid yang workaholic dan nampaknya very passionate about his job walaupun sometimes dia angkat phone during session but dia minta maaf dan seboleh bolehnya menggunakan masa secukupnya dengan i.  If anyone need a psychiatrist i highly recommend Doctor Rasyid and ass for psychologist Elsie is a good listener in PPUM.

Satu masaalah... most of Malaysian, diorang banyak masaalah, lost, confused...tapi salah anggap untuk jumpa psychiatrist, pada mereka jumpa psychiatrist je bermaksud mereka gila. Darlings that's not true, kita semua ada blind self yang kita tak nampak tapi orang lain nampak, Terutama if kita lost n hilang arah...psychiatrist dan psychologist boleh membantu kita dengan meneliti dan mendengar apa kita ceritakan kemudian mereka tak akan judge dan menyuruh u buat sebarang keputusan, u choose yourselves kecuali kita benar benar minta pendapat mereka pun tak terus bagi jawapan, mereka bagi banyak options, if plan A apa risikonya n kebaikkannya begitulah dengan plan B dan C...tu sebab Malaysia one of the country yg penuh dengan orang panas baran yg tak terkawal, kemurungan dan gangguan emosi. If u feel down n u cannot take it go make an appointment, tak perlu ambik ubat if u taknak...n if malam malam rasa sedih i suggest call BEFRIENDERS...

So macam ni kesimpulannya, I dah penat mencari jawapan jawapan yang tiada penghujung, lebih kurang 10 tahun, i dah tak tahan, makan ubat makan ubat makan ubat!n now pun masih makan ubat but depression masih ada, so i terus jumpa semua, psychologist, psychiatrist and a counselor...2-3 years after that, i realized and ni yang i nak share dengan u all,

I really hope apa yang I lalui ni boleh membantu pembaca I, THIS IS VERY IMPORTANT pada yang rasa rasa sedih dan hampir kearah kemurungan, Selalunya Kemurungan/Depression adalah ujian atau kesilapan kita sendiri, kematian seseorang yang kita sayangi, putus cinta/tunang/cerai, so kita rasa tak guna utk hidup lagi, my case boleh dikatakan heavy, penceraian parents, bapa tiri kaki pukul sampai berdarah darah muka mata hidung, 5-6 kali la jugak dia pukul i, mula mula my mom tak bagi report polis tapi kali ke 5 dan 6 saya report, anyone out there beberapa benda lelaki buat yang u harus tinggalkan mereka sebab benda ni dalam system mereka, impulsive n susah nak ditinggalkan iaitu kaki pukul, kaki judi, kaki minum, please tinggalkan je, kemudian banyak kali heart breaks terutama dengan imam tu, business parents dua dua jatuh, dari ada credit card, kereta, Merc, Estima, Jaguar satu persatu Allah ambil utk duga kami sekeluarga, saya susah SUSAH sangat nak cari kerja sebab masaalah gender di Malaysia ni, saya pernah gemuk kurus gemuk kurus I was a model for awhile, saya rasa saya ada tulis dalam chapter chapter sebelum ni. masa I modelling dulu saya dapat lihat how superficial people can be, sama mcm masa ada duit, again i tekankan 3 perkara kita perlu ada, otak yg boleh berfikir dengan rational, beauty n cantik n good looks, n kemahiran/kerjaya nboleh berdiri with your own feet...sbb if isteri ditnggalkan gantung tak bertali contohnya, boleh berdiri dikaki sendiri tanpa mengharap apa apa dari orang tak guna...dari segi rupa, dulu saya pernah terlanggar kereta orang, kereta berpusing nasib baik saya tak jatuh jambatan, saya nampak kereta yang saya langgar tu berhenti dua orang keluar dengan muka garang, masa tu saya masih model lagi, mereka buka kereta saya, dari muka marah, terus senyum "eh cantik perempuan ni" katanya, now saya dah berisi ni bila nak lintas jalan makin laju kereta dari jauh pastu hon hon, dulu siap nak tumpangkan lagi, n pernah tak anda tak terfikir nak beli something tapi sebab org tu cantik or handsome terus beli, baru baru ni i lepak dengan my friends, ada orang tgk tgk kita  kawan i cakap "apa tu pandang pandang?! kalau handsome takpe jugak" This is the reality...dan lepas putus dengan imam tu, ia mcm satu tamparan yang hebat, bahawa saya sedar siapa saya sebenarnya sebab saya takder kawan transexual, semua Cisgender, ada pun dah keluar Malaysia sorang tu but now dah reunite balik Alhamdulillah,

 So at THAT TIME, I thought kebahagiaan adalah PERKAHWINAN, Masa tu pada kepala i is kawin kawin kawin adalah suatu contentment untuk mencapai kebahagiaan, so saya sedar saya takkan dapat dengar seorang lelaki berkata "aku terima nikahnya Alfee....." for the rest of my life...i tak boleh mengandung, walaupun i khunsa tak jelas, so dalam kepala saya itulah "kebahagiaan" kahwin, bina family, mendengar kalimah ijab Qabul, BUT now selepas 6 tahun saya tak menulis, kenapa banyak husband orang nakkan saya? kenapa bf orang nakkan saya?  kenapa banyak wanita digantung tak bertali? kenapa ramai couple tak boleh beranak? ada je problem dalam rumah tangga. ada saya kenal maknyah ni, kerja di spa n jual barang kecantikkan and ada regular customer husband n wife, tapi malam malam husband dia call maknyah ni nak "layanan istimewa" kenapa my ex colleague saya ditinggalkan husbandnya kerana bercinta dengan maknyah  sedangkan my ex colleague sangat cantik, sexy perfect dah, saudara saya sendiri kahwin n ada anak dengan lelaki handsome ni yang pernah bercinta dengan maknyah tapi akhirnya cerai n sambung bercinta dengan maknyah dia. lelaki kahwin lain, I'm not talking about the men sahaja, ladies pulak mcm ni mcm tu, sometimes confident sangat dia cantik sangat sampai ambik kesempatan terhadap suami, pastu tak tunaikan tanggungjawab, sex tak bagus, so suami cari lain lah. Or it's simply dah tertulis...seperti saya katakan my ayat yg i berpegang teguh, usaha, tawakkal dan redho dengan ketentuanNYA. Now I understand that perkahwinan tidak menjanjikan apa apa, u tak tau apa pasangan u buat belakang u cuma u kena serahkan pada Allah n always huz nudzon, bersangka baik. Itu pun perasan selalu resah gelisah if tak redho. Kawan my mom punya husband ada isteri lain tanpa pengetahuan kawan my mom tu for 16 years! Theres no benda benda pelik dan meragukan tentang suaminya. Tapi lepas dia meninggal perempuan tu datang. So enough! Alhamdulillah Allah tunjukkan saya dunia ni. Mcm dalam cerita Kamasutra, Its not a love story, but a story about love, can u differentiate? Rekha cakap "if you choose real love...it is the toughest test of all" bbila dah kahwin pada i love comes 2nd or 3rd, tanggungjawab becomes 1st...MOST IMPORTANTLY IS TO LOVE YOUSELF. InsyaAllah everything will fall into places, I met this girl at a psychiatric ward masa tu i replenish my prescription, dia cantik, around 16 or 17, dth kat i n tanya " how does it feel to be tall?" dia mcm baru lepas makan ubat so mcm stoned sikit, I said it's ok but what r u doing here? you're beautifull, young, go study, go out with guys on a date, pastu dia tengok bawah n replied, "no...boys hurt me"...dunia dunia...it's hard to be strong sometimes but we dont have a choice do we? Masa I kerja dengan Bath & Bodyworks banyak customer treated me like their psychologist. Contohnya this 2 girls, cerita ada this one guy, dah ada gf but also wants her, should she go on? I asked her back do u like him, she said "at first i knew he got a gf so I taknak but now i kinda fall for him" So i said by all means try not to...he's being greedy, tamak! few customers jadi my "patient" lol..same ol thang...love love love....MY DARLINGS IF NAK KAHWIN, MAKE SURE ADA PRENUPTIAL.

So oleh kerana gender saya, saya dah 37 tahun tapi mengharapkan mak yang belum ada income, sepatutnya saya yang bagi dia duit tapi sebaliknya pulak, oleh kerana itu, inilah apa typical orang yang ada depression rasa, useless, worthless, no purpose in life, u rasa menyusahkan orang, rasa mcm nak mati, rasa apa gunanya hidup, kenapa dilahirkan all these thoughts leads to suicidal thoughts coz u menyusahkan mak bapak but what can i do? I'm trying my best to be better...So here I am, I've found my purpose in life, one of it is this blog of my memoir for you...some you can relate maybe, who knows but i feel I need to share it with all of you, so i dengan gembiranya bagitau my doctor yg i dah finally found somehow the answer, n suprisingly he asked me how come after 10 years or so baru sekarang jumpa jalannya? Good question, the answer is, bila kita kena depression, apa kita nampak kabur, kita nak nampak jalan, all we see are negative things, we subconciously push away all the positive things, kita tak dapat terima sesuatu kenyataan baik dan buruk, kita lupa rukun iman, percaya pada Qada dan Qadar sepertimana fairuz ingatkan I.All the positive quotes kita rasa is not happening to us, and i do agree tak semua quotes kita boleh relate to our situation, I bagi contoh, masa i kena severe depression, i selalu dengar ayat " one door closes the other one will open" but I don't see any doors opening, they r all close...see? this is what happens to your mind and feeling, all kabur tak nampak jalan, NOW I rephrase the quotes " If one door closes, DON'T WAIT for any door to open, but YOU choose and open the doors" try one by one, if this door is not for you, open another one open another one as much doors as possible, sampai jumpa the right door, n stay there.

I want to get married who says i can't? not here of course, but one of the reason i wanna get married is not to secure the love, but to secure my harta, if he dies first i will get the house, car, money n everything, a prenuptial. I learnt this lesson from a dear dear friends of mine, she is one of the most beautiful Tgirl in show biz, she did her last show in Macau, met a rich old man, n stop doing shows, drives a Mercedes, but the mistake was they didnt get married n there's no prenuptial, unfortunately lelaki tu mati, takder harta sikit pun tertinggal untuk dia, akhirnya balik Malaysia kerja kat fast food restaurant, bayangkan dari Mercedez ke fast food...now we r building our lives back, doa kan kami semua termasuk anda semua kami doakan insyaAllah, So the most IMPORTANT is for me is all of us need/must know what we want in life, apa yang buat kita contented, semua orang BERHAK BAHAGIA, sesetengah orang duit, sesetengah orang ketenangan dengan hanya hidup sederhana rumah depan laut, pergi kuliyyah agama, semua ni depends on you, on how you define YOUR OWN HAPPINES n CONTENTMENT, semua orang berbeza, ini memang akan mengambil masa, MENCARI SIAPA KITA, apa purpose kita didunia ni? cari cari cari sampai jumpa, fikir, cari pintu mana yang sesuai, well that's all for now, see you all back very soon, love uols, Xoxo! you can email me if u have any questions, angelalfee@hotmail.com ...assalammualaikum...selamat berpuasa!


1 comment:

  1. Hai dear.. read ur blog.. vy inspiring fr people who r broken in life..n ur looking beautiful.. so kalau boleh blog tentang ur everyday diet n diet yang u recommend kalau nak slim n healthy.. expecting more beauty tips frm u..
    May Allah bless u.. xoxo gurl..

    ReplyDelete